de inspecteur
Strenge stralingsnormen in België
vr 23 feb. - 7:00
De stralingsnormen kunnen je ontvangst soms in de weg zitten. Zeker in België, de normen liggen hier strenger dan wat wordt opgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voor Europa. De limietwaarde die de WGO oplegt is 41,2 volt per meter. De normen in België worden gewestelijk bepaald. Even kijken hoeveel strenger de normen zijn per gewest:
Vlaams Gewest: 4 x strenger dan waarden opgelegd door WGO
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: bijna 50 x strenger dan waarden opgelegd door WGO
Hoe dichter hoe beter?
De vergissing die veel mensen maken is denken dat hoe dichter je bij een mast zit, hoe beter je ontvangst zal zijn. Dit klopt niet helemaal. Voor een mast die in wijde omtrek amper drukbevolkte gebieden kruist zal de stralingsnorm minder streng liggen. Die mag dus harder stralen t.o.v. een zendmast die midden in een stad staat bijvoorbeeld.
Nochtans is de dekking in België best goed als ik de dekkingskaarten van het BIPT (Belgisch Instituut voor telecommunicatie) mag geloven. Hoe komt dat dan? Volgens David Erzeele van het BIPT is dat omdat ze enkel de dekking buitenshuis onderzoeken. Er wordt geen rekening gehouden met de huizen waar de straling door moet komen. Muurdikte, soort isolatiemateriaal, enz. zijn allemaal factoren die de dekking binnenshuis kunnen beïnvloeden.
Evolutie technologie
Een ander probleem dat mee speelt is dat er veel systemen via de masten moeten lopen (2G, 3G, 4G en binnenkort 5G). Hoe meer verschillende technologieën uitgestuurd moeten worden, hoe meer die straling verdeeld moet worden over die verschillende zaken, hoe zwakker je signaal telkens wordt per systeem. Zeker als je weet dat de stralingsnorm je blijft beperken tot dezelfde waarde. Telecomoperatoren moeten dus meer doen met evenveel vermogen.
Daarom is het belangrijk dat zij blijven werken aan moderne infrastructuren of oplossingen zoals een signal extender. Dat is een apparaat dat je uitgestuurd signaal vanop de mast binnenshuis herhaalt/versterkt.
Let op! Enkel telecomoperatoren mogen die apparaten verkopen en installeren. Alles wat je zelf installeert of in gebruik neemt om je mobiel signaal te versterken is in principe illegaal.