Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Studenten en gevangenen volgen samen les in Leuven Centraal

wo 7 mrt. - 7:29

Het ging om een initiatief van de KU Leuven. Twaalf studenten en twaalf gedetineerden volgden de voorbije maanden het vak "Gevangenisstraf als doorleefde realiteit", waarbij ze zich afvroegen wat een goede gevangenisstraf is.
studenten en gedetineerden samen les

Het was de eerste keer dat de universiteit zo'n lessenreeks organiseerde. Voor studente Lien was het een bijzondere ervaring om samen te werken met mensen die een zware misdaad hebben gepleegd. "Als ik binnenkwam wist ik niet direct hoe ik daarmee moest omgaan. Voor mij was belangrijk om de daad, de misdaad van de persoon los te koppelen en niet te denken dat ik bij een moordenaar zat."

De cursisten overhandigden hun conclusies aan minister van Justitie Koen Geens. Ze wijzen erop dat de gevangenisstraf aan de gedetineerden niet de mogelijkheid biedt om verantwoordelijkheid over hun leven en dat van anderen te nemen. Door hun verblijf in de gevangenis vervreemden de gevangenen ook van de maatschappij.

"Nu hebben we een systeem," zegt studente Lien, "waarbij we mensen uit de maatschappij halen, hen laten vervreemden om hen dan terug te gooien in een totaal veranderde maatschappij. Daar schieten we niets mee op." Minister Geens zei dat hij het erg belangrijk vindt om creatief te denken over de gevangenisstraf. Hij wees er wel op dat het maatschappelijk klimaat vandaag niet optimaal is om dergelijke veranderingen door te voeren .

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet