
radio2 ann&daan
Tanden bleken in de lift: “Ongevaarlijk als je het door tandarts laat doen”
ma 7 nov. - 3:00

Wij willen wittere tanden
Hoe ouder je wordt, hoe meer je tanden gaan verkleuren. Ook door roken, koffie, thee en rode wijn verkleuren je tanden. Dat zijn allemaal redenen om je tanden te laten bleachen. “Maar nu ons mondmasker weer af mag, willen we pronken met extra mooie, witte tanden”, zegt tandartsassistente en bleach-experte Carina Depauw. “En dus is er een stijgende vraag naar bleaching-behandelingen. Ik heb het zelf vier jaar geleden ook laten doen en heb nog altijd een mooi resultaat.”
Begin niet zelf te prutsen
Er zijn een dozijn manieren om je tanden te bleken, maar ze zijn niet allemaal even veilig. Bottomline volgens Carina Depauw: “Laat het door een tandarts doen en begin niet zelf te prutsen. Doe je het niet goed, dan kan je tandglazuur permanent beschadigd raken." Werk voor een professional, dus. “Een tandarts controleert voortdurend of de dosis wel goed zit en er met het bleaching-proces niets fout loopt: het product mag niet op je tandvlees komen en je moet ook de juiste dosering in acht nemen.”
Eerst gebitscontrole en reiniging
Voor een tandarts aan het bleken van je tanden begint, zal hij eerst een volledige, algemene controle doen van je gebit. “Zijn je tanden wel volledig gezond? Heb je geen andere aandoeningen die eerst aangepakt moeten worden? Als dat allemaal ok is, zal hij je tanden grondig reinigen: al je tandplak moet namelijk eerst weg voor de bleaching-behandeling kan beginnen.”
Volledig of gedeeltelijk bij tandarts
Er zijn twee manieren om je tanden dan te laten bleken. De ene manier wordt volledig bij de tandarts gedaan, de andere wordt voorbereid bij de tandarts, maar dan krijg je instructies mee om de behandeling thuis verder te zetten.
Kies je om alles bij de tandarts te laten doen, dan gebeurt dat niet in één keer. In totaal neemt zo een behandeling, een aantal sessies in beslag. De tandarts brengt elke keer het bleaching-product aan in een op maat gemaakte bleekbeugel, waarbij je tandvlees beschermd wordt. Soms wordt een bleeklamp of laser gebruikt.
Je kan er ook voor kiezen om de tandarts alleen de afdruk van je gebit te laten maken op basis waarvan hij de bleekbeugel op maat maakt. Je krijgt dan bleekgel en instructies mee naar huis. De bedoeling is dat je dan een aantal keren voor een paar uur thuis met die beugel rondloopt.
Vierhonderd euro voor de beugel
Natuurlijk kost een behandeling bij de tandarts meer dan een doe-het-zelf kit van bij de supermarkt. “Het is vooral de op maat gemaakte beugel die wat kost. Daar betaal je ongeveer 400 euro voor, zonder de bleachspuitjes.”
Goed om te weten: de behandeling werkt enkel op natuurlijk tandglazuur en niet op vullingen, kronen of bruggen. Maar vaak zijn er ook andere oplossingen om die mooi wit te maken.
Na één tot vier werken zou je het verschil moeten zien.