Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

(Te) diep gevroren

do 9 feb. - 7:30

Krijg je ook met moeite nog je diepvries open door al het ijs aan de binnenkant? Dan is dit een goed moment om je diepvries een goeie reinigingsbeurt te geven.
diepvries

Krijg je ook met moeite nog je diepvries open door al het ijs aan de binnenkant? Dan is dit een goed moment om je diepvries een goeie reinigingsbeurt te geven. Zeker op een koude winterdag is dat aangewezen want je kan je diepgevroren voedingswaren buiten leggen – als er tenminste geen katten en honden in de buurt zijn. In de zomer je diepvriezer ontdooien heeft als nadeel dat het dan moeilijker is om je bevroren waren koel te bewaren. Eet dan vooraf je diepvriezer zo veel mogelijk leeg.

Een koelkast en diepvriezer verbruiken het hele jaar door energie. Het koel bewaren of invriezen van voedsel kost een gemiddeld huishouden ongeveer 6 à 17% van het totale elektriciteitsverbruik. Per ijslaag van 2 mm zal de diepvriezer ongeveer 10% meer energie verbruiken. Als je weet dat een klassieke diepvriezer tot 500 kWh per jaar verbruikt, dan betekent 10% meer energieverbruik 50 kWh extra energieverbruik of 8 à 12 euro per jaar. Per ijslaag van 2mm verlies je 10% energie extra, dus dat tikt snel aan.

Een ijslaagje vormt zich doordat de watermoleculen in de lucht afkoelen op de wand en daar aanvriezen. Telkens je de deur openmaakt, komt er warme lucht binnen die bevriest. Als het rubber van de deur versleten raakt, laat dat meer lucht door. Dus ook als de deur niet goed afsluit, ontstaat er ijsvorming. Vermijden kan je het eigenlijk nooit helemaal, maar wel beperken: hou de deur zo kort mogelijk open. Verpak je etenswaren luchtdicht en zet ze droog in de diepvriezer. Als je diepvries vol zit is er minder plaats voor lucht en dus ook minder kans op aanvriezen.

Hoe maak je je diepvriezer nu het best ijsvrij? Haal alle etenswaren eruit en laat het toestel rustig ontdooien. Dat gaat sneller als je er een kommetje warm water in zet. Gebruik zeker geen scherpe of harde voorwerpen om het ijs te verwijderen. Je kan je diepvriezer ernstige schade toebrengen.

Hoe kan je weten hoe veel je diepvries verbruikt?

Daarvoor moet je meten met een energiemeter. Zo’n toestel hoef je daarom niet altijd aan te kopen: je kan het vaak ook ontlenen bij je gemeente of bij diverse organisaties. Je kan het exacte verschil in verbruik bepalen door te meten voor en na het reinigen.


Tips

  • Een volle diepvriezer verbruikt minder dan een (half)lege - vul indien nodig bij met piepschuim, karton, kranten.
  • Plaats je diepvriezer op een koele plaats.
  • Hou je vrieskast minstens tien centimeter van de muur vandaan, zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder.
  • De beste diepvriezer is een horizontale kist, en is niet te groot of te klein voor je gezin
    Ze verbruiken 15 % minder energie dan opstaande, verticale, modellen
    Jouw winst: 8 euro tegenover een kastmodel
  • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar.
    Een ijslaagje binnenin van 2 millimeter zorgt voor 10 % meerverbruik.
    Jouw winst: jaarlijks 12 euro
  • Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of opstaande diepvrieskast.
    Een stoflaag zorgt voor onnodig meerverbruik.
    Jouw winst: 12 euro per jaar
  • Koop voortaan enkel nog koeltoestellen met een A-label, en liefst met A+ of A++.
    Die verbruiken spectaculair minder energie.
    Jouw winst: 64 euro per jaar tegenover een toestel met D-label.
  • Ga je twee weken of langer weg? Schakel dan je koelkast uit.
    Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten
  • Zorg dat de toestellen goed sluiten; zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur.
    Toestellen waaruit lucht ontsnapt zullen meer verbruiken; steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt is de rubberen rand nog OK.
  • Zet geen warme gerechten in de koelkast.
    Door ze eerst te laten afkoelen moet je koelkast minder koelen


En ook dit nog:

  • Koelkasten zonder vriesvak zijn zuiniger dan combitoestellen.
  • Laat de koelkastdeur niet te lang open: voor elke minuut die de deur openstaat, heeft de koelkast drie minuten nodig om weer af te koelen.
  • De ideale temperatuur in een koelkast is 4° C. Een lagere temperatuur kost onnodig energie, en bij een hogere zal voedsel snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur te meten.
  • Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. De kou wordt door de koelkast benut om te koelen. De ontdooifunctie van je microgolfoven werkt sneller maar is energieonvriendelijker.
  • Voor de diepvriezer: verpak je voedingswaren in het juiste materiaal. Sluit de verpakking luchtdicht af. Kleef er een stickertje op met de naam van het product en de invriesdatum. Zo vind je alles snel terug en hoeft je diepvriezer niet te lang open te blijven.
  • Vul een halflege diepvriezer met piepschuim of een zak met krantenpapier, dan hoeft hij minder lucht te koelen die gemakkelijk condenseert.
  • Laat in te vriezen voedsel op kamertemperatuur afkoelen en plaats het eerst een uurtje in de koelkast alvorens het in de diepvriezer te leggen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet