Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Te droog, te veel mos of vieze beestjes? Tuinexpert Wim geeft tips bij veel voorkomende gazonproblemen van Radio2-luisteraars

di 18 apr. - 5:01

We willen allemaal een groen en gezond gazon. Maar toch krijgt een grasveld vaak te maken met droge plekken of veel mos. Hoe los je dat op? Tuinarchitect Wim Collet zoekt een oplossing voor concrete gazonproblemen van luisteraars. "Meten is weten, zoek uit wat jouw gras nodig heeft."
Gras maaien
© Canva

Te droog, te nat, te veel mos, te veel bloemen, kale plekken. Veel luisteraars van De Inspecteur hebben een gazon die er niet mooi bijligt. Dat blijkt uit de vele foto's die er worden doorgestuurd via de app van Radio 2. Tuinarchitect Wim Collet probeert een oplossing te vinden voor de meest voorkomende problemen.

"Maar alles begint altijd bij meten. Doe een bodemonderzoek om vast te stellen hoe het met de grond gesteld is. Pas dan weet je wat je moet aanpakken." Volgens Collet is bemesting niet altijd de oplossing. "Dat kan leiden tot een verarming van de bodem of ervoor zorgen dat je gazon geen water meer doorlaat." Meer daarover lees je in dit artikel.

Meer mos dan gras

Veel luisteraars sturen foto's door van hun grasmat die er in eerste opzicht wel groen uitziet, maar wie beter kijkt ziet dat er tussen de grassprieten veel mos zit.

Mos heeft meestal te maken met de bodemstructuur die niet goed is, legt Wim Collet uit. "De bodem is te dicht. Je moet luchtgaatjes maken in de grond. Daarvoor huur je best een apparaat."

Een nieuwe grasmat groeit niet

André Lega zit met de handen in het haar: “Mijn gras is op vijf jaar al vier keer heraangelegd. Maar door de droogte gaat het iedere keer opnieuw kapot."

Volgens Wim moet je de grond vooraf goed laten ademen. "Wanneer gras opnieuw wordt aangelegd, wordt de grond soms te fijn gemalen. En dan kunnen de wortels niet goed aarden." Daarnaast kan je ook compost toevoegen.

Het gazon van Radio2-luisteraars

Het gazon van Radio2-luisteraars

Last van beestjes?

Francine deed deze week een onaangename ontdekking toen ze haar gazon aan het omspitten was. "De hele bodem zit vol engerlingen. Wat kunnen wij doen om opnieuw een mooi gazon te krijgen?"

"Engerlingen zijn larven van meikevers. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit van je bodem. Die kunnen in elke gazon terecht komen." Maar volgens Wim is er een simpele en ecologische oplossing. "Je moet de natuurlijke vijand van de engerlingen inzetten. Dat is een larve die je op je gazon strooit en die de larven van de meikevers gaat opeten."

Je doet dit best in het tussenseizoen, wanneer het niet te koud of te warm is.

Bloemenweide in het gras

Marijke stuurt een foto door van haar grasmat die meer op een bloemenweide lijkt. "Mijn gazon is 25 jaar oud, er is op gevoetbald, er hebben tenten op gestaan. Momenteel is er weinig gras maar vooral veel bloemen, nochtans ik bemest en maai zeer weinig."

Het komt volgens Wim Collet altijd neer op een goede bodemstructuur. "Wil je een gesloten gazon, dan moet je werken aan een goede bodembalans. Want dan sluiten de grassprieten goed aan en krijgen bloemen geen kans."

Schade door een zwembad of tent

Veerle Emmerechts uit Meise heeft in het verleden een zwembad op haar gras gezet. "Er heeft wel altijd zand onder gelegen, maar toch blijf je de cirkel zien." Ze vraagt zich af wat ze moet doen om die lelijke cirkel uit het gazon te krijgen.

"We vergeten soms gazon uit planten bestaat. Het heeft zonlicht nodig om te leven. Als er te lang iets opstaat, een zwembad of een tent, dan gaat het dood." legt Wim uit. "Ook de bodem eronder is dood, dus je moet echt 35 cm diep omspitten. En dan compost toevoegen."

Compost is een heel goedkoop en natuurlijk product. "Je kan zelf ook een composthoop in je tuin maken. De kwaliteit van je eigen compost kan je makkelijk controleren. Hij moet goed kruimelen en niet zuur ruiken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet