Telescoop die ontstaan van het heelal onderzoekt binnenkort in Limburg?
vr 4 okt. - 6:15
Het zijn enkele Europese universiteiten die de telescoop willen bouwen, en mogelijk zou een stukje in Voeren komen. De telescoop ziet eruit als een driehoek, waarvan de benen zo'n 10 kilometer lang zijn en meer dan tweehonderd meter onder de grond zitten. En volgens onderzoek zou het mogelijk zijn om in het zuiden van Nederlands-Limburg zo'n telescoop te bouwen. "De bodem lijkt geschikt omdat er een zachte bovenlaag is en een harde onderlaag. Zo worden de trillingen die we in ons dagelijks leven maken, gedempt. Daardoor kunnen de echte zwaartekrachtgolven goed gemeten worden", zegt gedeputeerde Joost van den Akker.
Extra jobs
"De bouw van de telescoop zou ook een economische impuls zijn voor de regio", gaat Joost van den Akker verder. "Als de telescoop er echt komt, kunnen er een 1000 mensen mee aan de slag. Aan de universiteit van Maastricht hebben we al een Schotse hoogleraar kunnen aantrekken die gespecialiseerd is in deze materie. En er zijn ook studenten die nu speciaal naar Maastricht komen omdat we onderzoek willen doen naar de zwaartekrachttheorie."
Hoe werkt het?
De wetenschappers willen met de telescoop nagaan hoe het heelal ontstaan is en professor Jean Manca van de Universiteit van Hasselt legt uit hoe dat kan: "Als we naar de zon kijken, kijken we naar licht dat daar 8 minuten geleden vertrokken is. Als we naar de sterren kijken, zien we licht dat miljoenen jaren geleden vertrokken is. En als we naar de start van ons universum, naar "the Big Bang" willen kijken, moeten we speciale golven onderzoeken, de zwaartekrachtgolven. En daarvoor hebben we een gesofisticeerd toestel nodig zoals de Einsteintelescoop."
Ook in Sardinië wordt momenteel onderzocht of er een Einstelescoop kan gebouwd worden. Eind 2022 zou duidelijk zijn waar hij uiteindelijk komt.