de madammen
Tetris: meer dan een game
ma 12 nov. - 11:17
Tetris. Wie kent het spel niet, al was het maar van Blokken? Het puzzel-computerspel is ongetwijfeld één van de meest populaire games ooit. Blokjes stapelen en zo lijnen vormen. Daar komt het op neer.
De eerste versie van het spel kwam uit in 1984, zo'n 34 jaar geleden dus. Intussen zijn er heel wat versies van verschenen. Onlangs nog eentje op Playstation - Tetris Effect - te spelen in virtual reality en voorzien van heel wat nieuwe functies.
Weetjes
- Het spel is uitgevonden door een Russische wetenschapper die het wilde gebruiken om computers te testen. Het bleek zo verslavend dat hij zijn prototype nooit afwerkte.
- De muziek van het spel is gebaseerd op een bekend Russisch folklied "Korobeiniki".
- Tetris is zo verslavend omdat het een behoefte vervult die we allemaal hebben: orde scheppen in chaos. Alleen, bij Tetris krijg je nooit volledige orde, want je kan het spel niet winnen. Je kan alleen de chaos zo lang mogelijk uitstellen. Toch krijg je telkens opnieuw een geluksgevoel als je een lijntje maakt, waardoor je wil blijven spelen.
- Het woord Tetris komt van een samenstelling van de woorden tetramino (een vorm uit vier blokjes) en tennis.
- Wie voor het eerst Tetris speelt, verbruikt plots extreem veel energie in de hersenen. Na enkele weken oefenen, spelen ze 7x sneller en beter en toch verbruiken hun hersenen amper meer energie dan in rust. Tetris traint je brein dus om efficiënt met energie om te gaan, een typische leercurve (bv ook zo bij autorijden, fietsen …)
- Het bestaat echt: het Tetris-effect: een soort waanbeelden van blokken die je ziet na overmatig Tetris spelen. Je ziet de blokken in je slaap maar ook in het dagelijkse leven (een auto in een huis doen passen, de frigo tetrisgewijs vullen …). Men spreekt ook van het Tetris-effect wanneer je na een dag muren schilderen, ook in je slaap blijft schilderen.
- Tetris spelen kan helpen bij kinderen met een 'lui' oog: ze spelen dan wel met een speciale bril, waarbij één oog enkel de vallende blokken ziet, het andere oog enkel de reeds geplaatste blokken. Daardoor ging het gebruik van hun ‘lui oog’ flink vooruit.