Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

The Messy Chef geeft tips om zuiniger te koken: “Spaghettisaus en soep hoeven niet zo lang te pruttelen”

vr 18 mrt. - 0:44

Het leven wordt spectaculair duurder. Met welke praktische tips kan het energiezuiniger in de keuken? The Messy Chef Jelle Beeckman: “Ik maak zo veel mogelijk eenpansgerechten klaar.”
© @Bramski

Hoe kookt The Messy Chef zo efficiënt en zuinig mogelijk? “Er zijn meer manieren dan je op het eerste gezicht zou denken. Om te beginnen maak ik zo veel mogelijk eenpansgerechten klaar, waar je maar één gasbekken voor nodig hebt. Daarnaast bereid ik ook vaak twee gerechten tegelijk in één pot. Zo leg ik bijvoorbeeld bovenop de kokende aardappelen een stoommand met groenten. Ik doe dat ook met de groentepap voor mijn zoontje. Bovenop de spaghettisaus stoom ik zijn groenten, zo krijgen die trouwens nog meer smaak."

The Messy Chef gebruikt ook vaak de microgolfoven. “Spek bakken in de pan of oven duurt zeker een kwartier. In de microgolf leg je je spek op een vel keukenrol en na één minuut is die superkrokant.”

Spek in de microgolf is na één minuut superkrokant

— The Messy Chef

Water koken

Je kan ook besparen door gerechten minder lang te laten doorkoken. “Wil je een hardgekookt ei, kook het dan minder lang maar laat het wel nog een paar minuten in het warme water liggen. Voor rijst kan het ook zo, maar zet dan zeker een deksel op de kom. Een vel bakpapier in cirkelvorm onder je deksel leggen, zorgt ervoor dat je rijst nog beter stoomt. Pasta in warm water verder laten garen, raad ik dan weer af omdat het té gaar wordt."

Een waterkoker, een kookvuur of de microgolf? Wat nu de goedkoopste manier is om water aan de kook te brengen, weet The Messy Chef niet zeker. “Ik denk de elektrische koker of een kraan waar al kokend water uitkomt. Maar aan die laatste hangt wel een stevig prijskaartje. Water koken op gas duurt langer dan op een inductievuur.”

Pruttel minder lang

Spaghettisaus en soep laten mensen meestal onnodig lang pruttelen. "Het idee leeft dat je verse spaghettisaus vijf uur op het vuur moet zetten. Maar na één uur pruttelen, is die ook al goed. Je kan ze ook verder laten garen op de verwarming. Je spaghettisaus een dag op voorhand klaarmaken, is ook een goed idee. Dan is ze meestal nog lekkerder."

Hoe fijner de groenten gesneden zijn, hoe korter de gaartijd

— The Messy Chef

Snij groenten fijner

Tot slot geeft Jelle Beeckman nog één tip mee. "Hoe groter de stukken groenten, hoe langer de gaartijd. Soepgroenten snij je meestal in grove, omdat je ze achteraf mixt. Maar snij je de groenten fijn in julienne, zullen ze sneller gaar zijn.  Hetzelfde geldt voor spaghettisaus. Kleine stukjes groenten geven trouwens meer smaak aan saus."

"Ik stop de groenten voor spaghettisaus altijd kort in de blender. Dat heb ik geleerd uit de Thaise keuken, waar de basisbereiding vaak eerst geblend wordt tot een pasta. Zo komen de meest fantastische smaken vrij. Dus zuiniger kan zelfs lekkerder. En dan hebben we het nog niet gehad over hét alternatief waar geen gas of elektriciteit voor nodig is: de koude schotel."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet