
de madammen
The Messy Chef heeft een nieuw kookboek: "Ik ben een echte fan van volle room"
wo 23 mrt. - 1:48

Het is Jelle zijn derde boek ondertussen. Bestaan alle goede dingen uit drie? “Dat klopt zeker, dus ik kon niet achterblijven”, zegt Jelle Beeckman. “Er zijn drie ‘The Lord of the Rings’ films, mijn ouders hebben drie kinderen en er drie madammen bij Radio 2.”
Fan van echte room
“Ik ben een grote fan van echte room. Er zijn tegenwoordig heel veel vervangproducten op de markt. Alternatieven voor volle room zijn sojaroom en lightroom. Ik heb daar niks tegen, maar volle room heeft bepaalde capaciteiten die een lightroom niet heeft. Wanneer je bijvoorbeeld een steak met peperroomsaus maakt, dan maak je dat het best met volle room want anders gaat je saus schiften.”
Als je iets romigs wil of je saus wil laten indikken, heb je echt volle room nodig
“Lightroom is vaak een verdikte melk of verdunde room”, vertelt Jelle. “Deze romen dikken niet in en dan moet je er veel maïzena in doen om een stevige saus te krijgen. Je saus wordt zo vaak veel te zout.” Jelle is grote fan van room, maar laat de lightversies zeker niet links liggen. “Je kan dat perfect in gerechtjes gebruiken, maar als je iets romigs wil of je saus wil laten indikken, heb je echt volle room nodig.”
Steak met peperroomsaus
“Bij dit gerecht moet je volle room gebruiken. Anders krijg je echt een volledig ander resultaat. Vergelijk het met schilderen. Als je verf koopt, één muur schildert en bij de volgende muur ga je de verf wat aanleggen met water omdat de verf nogal duur is, dan zie je een duidelijk verschil. Met room is dat ook zo, maar ik gebruik zelf ook graag eens sojaroom. Er staan ook een aantal recepten in mijn boek waarbij je sojaroom kan gebruiken.”
Onze dochter eet nu mee en automatisch veranderen de recepten
Geen keukenprins of -prinses? Dan is het boek van Jelle helemaal iets voor jou! “Het is belangrijk dat iemand zich comfortabel voelt in de keuken. Het mag niet te moeilijk of te ingewikkeld zijn. Ik heb deze gerechten gemaakt met twee pagadders aan mijn been.” De gerechten zijn ook heel kindvriendelijk. “Onze dochter eet nu mee en automatisch veranderen de recepten. Het is iets meer comfortfood, want ik heb heel wat minder geslapen sinds de geboorte van mijn zoon. Het boek is eigenlijk heel persoonlijk en een beetje mijn jaarboek.”