
de madammen
The Messy Chef maakt samen met Omar échte couscous
Couscous is de laatste jaren deel gaan uitmaken van de Vlaamse keuken. Bij een barbecue, bijvoorbeeld. Met een tomaatje, een pijpajuintje en wat kruiden. Niet slecht, integendeel, maar op zich heeft het weinig of niets te maken met de échte couscous.
Om die te vinden ging Jelle langs bij Omar, in Gent. Omar is altijd al gepassioneerd geweest door koken. Ooit liep hij stage bij de Britse kok Ottolenghi en tegenwoordig is hij de rechterhand van Wim Ballieu, de man achter Balls & Glory. Nu heeft hij ook een eigen zaak ('Benna alla Benna' of lekkerder dan lekker in het Arabisch), waar je take-away kan bestellen voor het weekend. Omar gebruikt voor zijn couscous het familierecept van zijn Tunesische mama.
Couscous van Omar en zijn mama
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 aardappel
- 1 wortel
- 1 courgette
- 5 el tomatenpuree
- paprikapoeder
- kurkuma
- venkelzaad
- kip
- couscous
- olijfolie
- peper en zout
- kikkererwten
- kruidnagels
Werkwijze
De saus:
- 1 ui versnipperen en aan stoven in 3 el olijfolie
- Kip toevoegen
- kruiden met peper, zout, kurkuma en venkelzaad
- even laten meebakken met de ui
- 5 el tomatenpuree toevoegen
- Daarna rode paprikapoeder toevoegen
- Even mee bakken
- Nadien het geheel onder water zetten (2 liter)
- Voeg wortel toe
- 5 min later: aardappel en ui erbij
- 5 min later de courgette erbij
De couscous:
- Doe de couscous in een groot recipiënt
- Giet er een scheut olijfolie over
- Zout en paar kruidnagels
- Voeg er de kikkererwten aan toe
- Nadien glas water over de couscous en de couscous losmaken In het bovenste deel van de couscousiere doen en 20 min laten stomen boven de groenten
- Zet het vuur uit
- Maak de couscous los met een vork
- Giet de saus over de couscous
Smakelijk!