
radio2 middag in west-vlaanderen
Theater- en radioman Freek Neirynck is overleden in Oostende
do 19 dec. - 0:24

Belangrijkste momenten in West-Vlaanderen?
Freek is geboren in Tielt, het feest van zijn eerste huwelijk was in het labyrint in Kemmel en hij is overleden in Oostende. Hij is zich zijn hele leven "adoptief Gentenaar" blijven noemen. Tijdens zijn eerste levensjaar verhuisde het gezin naar Gent. Het is dan ook een beetje ironisch dat uitgerekend hij het zou schoppen tot "perfesser Gents" die "Gents voor beginnelingen" en "Gents voor gevorderden" gaf aan het centrum voor volwassenenonderwijs en tijdens de Gentse Feesten. Zijn compagnon de route Luk De Bruyker moet er nog een beetje om lachen: "Af en toe koketteerde Freek wel met het feit dat hij eigenlijk een West-Vlaming was. Hij wou zelfs deelnemen aan een examen om cultuurfunctionaris te worden in zijn geboortestad." In 1985 ontving Freek Neirynck ook de West-Vlaamse provinciale prijs voor het cursiefje.
Groot belang voor het figurentheater
Freek was veel: radioman, cursiefjesschrijver, jeugdschrijver met onder meer een mooi boek over Chaplin. Maar echt baanbrekend was zijn werk voor het poppen- en figurentheater. Samen met Luk De Bruyker maakte hij Theater Taptoe beroemd. Taptoe verwierf drie maal de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Tot de subsidies in 2010 werden stopgezet. Als regisseur van figurentheater voor andere gezelschappen was Freek aan de slag van IJsland over Venezuela en Cuba tot in Kenia.
Gents icoon
Freeks leven is ook het verhaal van een onverwoestbare vriendschap met Luk De Bruyker, in Gent wereldberoemd als "Pierke Pierlala". Freek noemde zich de leverancier van zijn teksten. In "'t Spelleke van de Drei Kluite van Pierke Pierlala" namen ze Gentse toestanden op de korrel.
Hij was langzaam ook een figuur van Oostende aan het worden.
Oostendse bekendheid
Luk De Bruyker vindt het ook typisch voor Freek dat hij flink op weg was om een Oostendse bekende figuur te worden. Ze hadden alle twee al iets met de kust, gingen er vaak in de winter op hotel om dossiers van Theater Taptoe voor te bereiden. Het was voor Luk geen verrassing dat Freek tijdens zijn laatste jaren naar Oostende trok: "Het was bijna een trefpunt van de Gentenaars. De manier waarop hij daar op zijn demi-etage voor het venster zat, maakte van hem langzaamaan ook een figuur van Oostende". En toch zal hij - natuurlijk - begraven worden op de Gentse kunstenaarsheuvel Campo Santo.