Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 aan zee

radio2 aan zee

Theo de tuinman heeft een ‘hete’ job: "alsof je in een föhn staat, maar ik weiger te klagen”

consument

do 11 aug. - 6:00

Hoe doen die tuinmannen dat, de planten onderhouden en hagen snoeien in de blakende zon? Mogen de bilnaden de buitenlucht zien? Krijgen ze meer oneerbare voorstellen van vrouwelijke klanten? Die laatste twee vragen durfden we niet voor te leggen aan tuinman Theo Van Gelooven (55). Maar hij kon ons wel vertellen hoe hij en zijn collega's zich aanpassen aan de hitte.
gespierde tuinman
© Canva

Geen bloot bovenlijf

Met zijn bedrijf The Garden Collective onderhouden Theo en zijn medewerkers heel wat Waaslandse tuinen, ook in de zinderende hitte.

“Op dit moment is het 29 graden en 36 graden in de zon. Het voelt aan alsof ze met een haardroger op ons lichaam staan te föhnen. We houden onze t-shirts en petjes aan, je moet je lichaam wat gekoeld houden. In je bloot bovenlijf werken is niet gezond, daar krijg je een zonneslag of hitteslag van."

"Het is wel moeilijk om tegen mijn medewerkers van 27 jaar te zeggen dat ze hun t-shirt moeten aanhouden. Maar zo’n stuk stof absorbeert het zweet en houdt je koel.”

Meedraaien met de zon

Theo past zijn werktijden en werkproces aan als het zo heet is.

“Tijdens deze hete dagen proberen we iets vroeger te starten, rond 6u30 à 7u. Verre verplaatsingen doseren we."

"De grote hagen en bomen snoeien we vóór 11u. We weten waar de zon het hardst brandt, daar proberen we tegen de middag al weg te zijn. Normaal gezien respecteren we de privacy van onze klanten en snoeien we tegen lunchtijd niet vlakbij de keuken, maar tijdens hete dagen moeten zij rekening houden met ons."  

"Het gras maaien we nu ook niet. Achter een motor lopen is nu niet te doen, daarvoor komen we eens terug als het koeler is. Ook de buxussen en de hortensia's snoeien we op iets schaduwrijkere dagen, maar verder werken we gewoon door. Je kan moeilijk nog beginnen te snoeien in september, je moet je schema volgen."

Dat geklaag van jongere medewerkers, dat is wel opvallend. Ze vragen vaak of ze niet mogen thuisblijven als het zo warm is.

— Tuinman Theo Van Gelooven

Pintje, jongens?

"Klanten zijn vriendelijk en komen sneller met koele drankjes, maar we werken graag door. We hebben een grote emmer met ijsblokjes mee waarin flessenwater zit. Pintjes? Nee, alcohol tijdens het werk is uit den boze, dat is echt jaren tachtig (lacht)."

tuinman heeft het warm
© Canva

Klagen en zagen

Theo merkt wel een mentaliteitsverschil op tussen zijn generatie en die van de jongere medewerkers. “Dat geklaag van jongere medewerkers, dat is wel opvallend. Ze vragen vaak of ze mogen thuisblijven als het zo warm is.”

Volgens Theo is die mentaliteit deels de verantwoordelijkheid van de media. “Ik lees niet anders dan ‘de hitte is schadelijk voor dit en dat’. Dat maakt het voor ons moeilijk om onze mensen gemotiveerd te houden. Ik werk nu al 30 jaar in de tuin en het is wel vaker zo warm geweest. We hebben dat toen ook gekund. De droogte is wel anders, dat merk je wel. Het regent nu echt te weinig. We zien de blaadjes nu al vallen door de droogte."  

Maar klagen: nee. "We leven voor de liefde voor de tuin en de klanten. We zijn niet meer de dapperste der Galliërs, maar we moeten vooruit.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet