Spits
Timecoach Tim Christiaens: “Als je te laat komt, geef je het signaal dat jouw tijd belangrijker is”
ma 21 sep. - 3:16
“Stel je voor dat je dagelijks een vergadering hebt waar tien mensen in zitten en elke dag komt iemand een kwartier te laat, dan heb je al snel twee uur en een half vertraging. Dat zijn twee uur en 30 minuten dat al de rest iets anders had kunnen doen.”
Een verkeerd signaal
“Eigenlijk geef je ook een verkeerd signaal. Als je binnenkomt en je excuseert je niet, toont dit dat je jouw tijd 10 keer belangrijker vindt dan anderen hun tijd. Dit kan bijzonder arrogant overkomen en in het geval van MR-voorzitter Bouchez heeft dit waarschijnlijk ook een impact op de onderhandelingen.”
“Ik denk niet dat hij met opzet te laat komt. We zien dit vaker bij mensen binnen grote bedrijven die dag in en dag uit begeleid worden. Managers komen vergaderingen te laat binnen met een telefoon of een koffie in de hand. Zo laten ze merken dat ze het heel druk hebben. Dit toont ook hun positie. Ik denk wel dat we dringend van deze cultuur af moeten.”
Een typisch Belgisch fenomeen
“Het is een typisch Belgisch fenomeen. Ik heb onlangs een Nederlandse dame begeleid die twee jaar in Brussel woont en werkt. Zij zei: “Eén van de eerste dingen die ik in België heb geleerd, is dat je te laat moet komen in meetings. Heel simpel! Als je om 10u een meeting hebt in België met x aantal mensen, zit je om 10u in de vergaderzaal moederziel alleen. Zo geef je ook het signaal dat je het ‘totaal niet druk’ hebt. Je hebt blijkbaar weinig te doen en kan dus op tijd in de vergaderzaal zitten.” Wij, als timecoaches, steken er heel veel energie in om deze cultuur er uit te krijgen. Het is veel efficiënter als iedereen op tijd en goed voorbereid kan starten.”
“Ik weet niet of het een bewuste strategie is van MR-voorzitter Bouchez. Ten zuiden van onze taalgrens loopt dit misschien nog een tikje anders dan bij ons, maar het is zeker en vast een typisch Belgisch fenomeen.”
Een oplossing?
“Het is heel simpel. Het gaat over planning, planning en planning. Je moet goed voorbereid zijn en zo vat je makkelijk een goed geplande dag aan. Ik kan me voorstellen dat dat voor meneer Bouchez niet zo onoverkomelijk moet zijn. In België worden toppolitici begeleid. Ik ben er zeker van dat die man een goede secretaresse of secretaris heeft. Ik kan me voorstellen dat hij een chauffeur heeft met ‘Waze’. Dit moet dus zeker lukken.”