Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

To car wash or not to car wash?

di 13 jan. - 7:10

Is het een goed idee om regelmatig naar de car wash te gaan? Of was je toch beter zelf je auto?

Is het een goed idee om regelmatig naar de car wash te gaan? Of was je toch beter zelf je auto? En als je naar de car wash gaat, voor welk wasprogramma kies je best? Er is een standaard programma, een waxprogramma en zelfs een deluxe programma. Elk programma heeft z’n eigen prijs maar heeft het wel zin om er geld aan te geven?

Volgens Yves De Boeck, docent carrosserie bij opleidingscentrum Syntra in Mechelen, is zo’n waxbehandeling altijd een goed idee. De wax legt een dun beschermlaagje over het koetswerk van je auto zodat het vuil zich niet kan vasthechten op de lak.

Uiteraard is zo’n waxbescherming tijdelijk. Na een drietal weken is het spul weg gevaagd en heeft het vuil weer vrij spel. Maar nu de wegen er vaak vettig bij liggen door strooizout, kan het geen kwaad om je auto te op die manier beschermen. Zo’n wax is ook na de winter een goed idee want het beschermt je auto ook tegen uitwerpselen van vogels. Als die te lang aan je carrosserie blijven plakken, krijg je lelijke plekken.

Na een lang periode van vrieskou kan het ook geen kwaad om nog een paar extra euro’s uit te trekken voor een bodemreiniging van je auto. De onderkant van je auto wordt dan grondig gereinigd. Maar ’t is zeker niet zo dat je elke keer die behandeling moet kiezen. De auto’s van tegenwoordig zijn echt wel bestand tegen strooizout. De onderkant zal dus niet zomaar wegroesten.

Grondig wassen? Zelf aan de slag!

Maar als je je auto echt grondig wil poetsen, dan moet je toch zelf met water en zeep aan de slag. Met de hand wassen, blijft de beste garantie voor een mooi resultaat maar je moet het dan wel goed doen. Yves zet de belangrijkste tips graag op een rij.

  • Water, water en nog eens water: zorg ervoor dat je genoeg water gebruikt als je de auto wast. Voor je begint met zeep, moet je goed spoelen, liefst onder hoge druk. Zorg ervoor dat ongeveer 80% van het vuil zo weg vloeit. Je kan uiteraard ook een gewone tuinslang gebruiken, maar die spoelt minder grondig én verbruikt meer water.
  • Poets met proper materiaal. De carrosserie van een auto is gevoelig voor krassen. Een klassieke spons is dus geen goed idee. Je gebruikt beter speciale poetsdoeken met microvezels. Die beschermen de lak van je auto.
  • Ook je emmer moet om die reden proper zijn. Vuile emmers zitten vol stof en zand. Geen goed idee om daar je poetsdoek in te steken. Gebruik daarom een grid-emmer. Dat is een emmer met een roostertje in en dat roostertje werkt als een dubbele bodem. Alle vuiligheid bezinkt zo op de bodem waardoor je water proper blijft.
  • Ga op zoek naar goeie zeep. Dreft is een goed afwasmiddel maar voor je auto gebruik je toch best aangepaste producten. Die kan je kopen bij je garagehouder of bij gespecialiseerde winkels. Zo’n speciale shampoo is helaas niet goedkoop maar je hoeft maar een klein beetje per keer te gebruiken. In veel zepen zit trouwens ook wax en dat beschermt je carrosserie.
  • Last but not least: poets van boven naar beneden. Onderaan kleeft de meeste vuiligheid, die wil je echt niet uitsmeren over de rest van je auto.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet