
de madammen
Tomatenkroket
In de keuken
zo 12 feb. - 8:17

TOMATENKROKET (voor 6 kroketten)
Ingrediënten
• 2 grote tomaten, ontveld en in blokjes
• 50 g boter
• 125 g bloem
• 175 ml passata of tomatensap
• 2 gelatineblaadjes
• 125 g mozzarella, in blokjes
• 1 takje oregano
• 1 takje basilicum
• 2 eiwitten, losgeklopt
• 100 g paneermeel
• peper
• zout
Bereiding
- Laat een pan met water koken en dompel de tomaten er gedurende 30 seconden in onder. Laat ze vervolgens in een kom met ijskoud water afspoelen en ontvel ze meteen. Ontpit ze en snijd ze in kleine blokjes. Zet ze even opzij.
- Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat een paar minuten koken, roer stevig met een garde. Doe de passata of het tomatensap erbij en blijf stevig doorroeren.
- Haal de pan van het vuur en laat ondertussen de gelatineblaadjes weken in een kommetje met lauw water. Doe de gelatine samen met de tomatenblokjes en de mozzarella in de pan en meng.
- Snijd de blaadjes oregano en basilicum fijn met een scherp mes en voeg dit meteen toe. Breng op smaak met peper en zout en roer een laatste keer. Laat het mengsel minimaal 1 uur verder afkoelen in de koelkast.
- Zet ondertussen drie kommetjes klaar. Eén met bloem, één met losgeklopte eiwitten en één met paneermeel.
- Vorm de kroketten met je handen, haal ze dan door de bloem, vervolgens door het eiwit en daarna door het paneermeel.
- Laat de kroketten weer 1 uur in de koelkast opstijven.
- Bak ze goudbruin in de friteuse gedurende 4 minuten, op 170 °C.