Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Topdokter Danny De Looze: "Onnodig glutenvrij eten verhoogt de kans op hart- en vaatziektes"

do 19 sep. - 9:05

Topdokter Danny De Looze is professor maag- en darmziekten aan het UZ Gent en maakt in zijn boek 'Gluten, lactose en co' komaf met nonsens en halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. Zo is glutenvrij eten niet altijd het beste idee.

Je kan er bijna niet meer naast kijken in de winkelrekken, en ook in restaurants wordt er steeds meer rekening gehouden met glutenvrije voeding. "Het wordt voor een stukje gestuurd door de media en de industrie, al zijn er natuurlijk mensen die zich effectief beter voelen door geen gluten meer te eten", analyseert professor De Looze die trend. "Maar het heeft eigenlijk niets te maken met de gluten zelf. In gluten of- graanproducten zitten nog andere volle granen, die we als mens niet kunnen verteren in onze spijsvertering, maar de triljoenen bacteriën in onze darmflora kunnen het wél. Die stoffen worden niet echt verteerd, maar er ontstaat een gistingsproces. Het bijproduct van vergisting zijn gassen, dus met andere woorden, je hebt meer last van winderigheid en buikpijn, je hebt een meer opgeblazen gevoel, enzovoort. Dat verklaart waarom mensen die gluten- of granenvrij eten, zich beter voelen. Maar dat is maar een fractie van de mensen die er zich echt beter zal door voelen."

"1 op 200 Belgen heeft glutenovergevoeligheid"

"Voor de mensen met een echte glutenovergevoeligheid, en dat is ongeveer 1 op 200 in België, is het grote aanbod van glutenvrije producten natuurlijk heel goed nieuws. Vroeger vond je nooit deftige producten, vandaag de dag kunnen ze eten zoals iedereen."

Studies uit 2017 brachten wel aan het licht dat onnodig glutenvrij eten geen goed idee is. "Intussen zijn er studies die aantonen dat mensen die glutenvrij eten zonder een echte aanleiding, net méér risico lopen op hart- en vaatziektes. In voedingsproducten zonder gluten zitten meer suikers en meer vetten, en het gevolg is dan heel logisch: meer kans op hart- en vaatziektes."

Bekijk het gesprek

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet