Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in west-vlaanderen

Topman Zeebrugse haven vraagt om nu te beginnen aan handelsakkoord nav Brexit

ma 21 okt. - 2:45

Topman van de haven van Zeebrugge Joachim Coens vindt dat ons land best nu al begint aan het ontwerpen van een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. "Of er nu een harde Brexit of een Brexit mét een akkoord komt, we hebben in beide gevallen een handelsakkoord nodig", zei Coens vanochtend op het Brexitoverleg in Brussel bij minister-president Jambon.
Haven van Zeebrugge
© Foto: Radio 2

Volgens Coens is de haven van Zeebrugge klaar. Er is een digitaal platform, een mobiliteitsplan, bijkomende parking, een grensinspectiepost met nieuw aangeworven douaniers. "Maar het ontwerpen van dat handelsakkoord mag niet uitgesteld worden", aldus nog Joachim Coens. 

Het zou jammer zijn dat we nu ook nog eens jaren moeten wachten op een goed handelsakkoord.

— Joachim Coens, topman Haven van Zeebrugge

Genoeg tijd verloren

De topman van de haven zegt dat je nu al kunt kijken hoe je bijvoorbeeld importheffingen kan vermijden, bij ons en in het Verenigd Koninkrijk. Of welke producten er misschien moeten worden gecontroleerd enz... "Of we nu een Brexit mét of zonder deal hebben, er moet hoe dan ook een handelsakkoord komen. Dus kunnen we daar nu al aan beginnen. Als je ziet hoe lang dat het heeft geduurd voor er een akkoord kwam tussen de Europese Unie en Canada (het CETA-akkoord). Zo'n akkoord maken kan jaren duren. Na de moeilijkheden door het tot stand komen van het Brexit-akkoord, hoeven we het tijdverlies om een handelsakkoord te maken er niet nog eens bovenop krijgen", zegt Coens. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet