Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Tot 235 euro per jaar besparen op je energiefactuur? Maak komaf met sluimerverbruik

do 17 mrt. - 7:24

Het leven is duur. Daarom geeft Radio 2 de hele week besparingstips. Zo kan het lonen om je sluimerverbruik eens in kaart te brengen. Je kan er tot 235 euro per jaar mee besparen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters brengt de grootste sluimerverbruikers in kaart.

Sluimer- of sluipverbruik is het verbruik van apparaten in stand-bymodus.

Veel elektrische toestellen verbruiken ook energie als je ze niet gebruikt. Wetenschapsjournalist Koen Wauters rekent uit hoeveel dat per jaar kost. Hij houdt daarbij rekening met de huidige tarieven.

"De gemiddelde prijs voor stroom in België is nu 50 cent per kilowattuur. Dat is dubbel zo veel als vorig jaar. Toen was dat 25 cent per kilowattuur", zegt Wauters. "Dat is natuurlijk een veralgemening. De exacte tarieven hangen af van je type contract, of je gebruik maakt van zonnepanelen en je effectieve verbruik. Wat je bespaart op het vlak van sluimerverbruik hangt ook van die factoren af."  

5 grote boosdoeners

In een doorsnee gezin zijn dit de grootste slokops:

  • Computer en randapparatuur zoals een printer en een beeldscherm: tot 120 euro per jaar
  • TV met digicorder: tot 60 euro per jaar
  • Koffiezetapparaat: tot 20 euro per jaar
  • Hifi-installatie: tot 20 euro per jaar 
  • Oven of microgolfoven met een digitale klok: tot 15 euro per jaar

Als je dat allemaal optelt, kom je aan een bedrag van 235 euro.

Koen Wauters geeft een tip om het sluimerverbruik in je huis in kaart te brengen. "Je kan dat doen met een energiemeter." 

 

Oude grootverbruik-toestellen vervangen door nieuwe is écht rendabel

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Tips om sluimerverbruik de kop in te drukken

  • Trek de stekker uit. Dat is het meest voordelig. Uiteraard is dat alleen nuttig voor apparaten die je voor langere tijd niet gebruikt of voor adapters om toestellen op te laden. Let wel op met een oude digicorder: als je daarvan de stekker uittrekt, neemt hij je favoriete serie niet meer op. Heel wat nieuwe decoders nemen op in de cloud en hebben dat probleem niet meer.
     
  • Kies voor een verdeelstekker met een aan/uit-schakelaar om bijvoorbeeld de computer met al zijn randapparatuur op aan te sluiten. Eenmaal de computer uitstaat, ban je met één druk op de knop de nummer 1 in het lijstje van de sluipverbruikers. 

Oude toestellen vervangen is slim

Kijk naar oude apparaten in je huis. Dat zijn vaak de grootste energieverslinders. 

"Kijk vooral naar de grootverbruikers zoals de oven, elektrische kookplaten, koelkast, diepvriezer, droogkast, wasmachine, afwasmachine", zegt Wauters. "Met de huidige energieprijzen is het rendabel om oude toestellen te vervangen door nieuwe. Op tien jaar tijd zijn toestellen veel zuiniger geworden." 

Wauters geeft een voorbeeld: "Een koelkast van twintig jaar oud verbruikt al snel zo'n 500 kilowattuur per jaar. Dat kost je ongeveer 250 euro. Een koelkast van acht jaar oud verbruikt gemiddeld 350 kilowattuur per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse kost van 175 euro per jaar. De nieuwste koelkasten verbruiken 'slechts' 150 kilowattuur per jaar. Dat betekent een kost van 75 euro per jaar." 

Hoe ouder de koelkast, hoe sneller je de nieuwe hebt terugverdiend. En dat geldt voor bijna alle grote elektrotoestellen in je huis.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet