Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Turnsters verdedigen Nina Derwael: “Er worden leugens over de Truiense wereldkampioene verteld"

ma 15 mrt. - 10:33

Op vier maanden van de Olympische Spelen blijft het Belgische turnen negatief in het nieuws komen. Nina Derwael is in een soort oorlog terechtgekomen over al dan niet grensoverschrijdend gedrag van haar coaches. In het weekend verstuurden de collega’s van Nina een open brief om haar te verdedigen. Stef Wijnants legt uit hoe deze gevoelige kwestie in elkaar zit en waarom Derwael openlijk steun ontvangt.

In de nationale en internationale turnwereld zijn er schrijnende verhalen over grensoverschrijdend gedrag van coaches naar turnsters toe naar bovengekomen. Die gaan vooral over het verleden maar er zijn ook getuigenissen van ex-turnsters van de Gentse topsportschool, waar Nina traint. Die getuigenissen betichten de huidige coaches van Nina Derwael, Yves Kieffer en Marjorie Heuls van ‘kwetsende’ coaching. Nina heeft daar vorige zomer al erg duidelijk op gereageerd. Dat zij dat zo niet ervaart, dat zij dat niet wil bevestigen. Meer nog, Nina heeft in januari in de podcast van Ruben Van Gucht op Sporza zelfs gezegd dat ze haar lot verbindt aan haar coaches. Dat laatste zou ik erg vreemd vinden als Derwael zelf het slachtoffer zou zijn van ‘ongeoorloofde praktijken’ van haar coaches.

Geen marionet

Derwael is immers niet op haar mondje gevallen, die durft wel eens in discussie gaan met hen. Kortom, Derwael is geen marionet die zomaar wat rondjes draait aan de brug. Zij doet aan topsport, zij wil het allerhoogste bereiken, Olympisch kampioen worden en daar gaan wel eens ruzies en harde woorden mee gepaard. Misschien ook taal die in een normale dagelijkse omgang niet gebruikt wordt. Ik denk dat we dan goed moeten beseffen dat je met enkel te zalven echt niet aan de top geraakt. Dat is in het voetbal zo, dat heb ik zelf in het zwemmen gezien, dat zal ook zo in het huidige turnen zijn. Een harde coach hoeft niet noodzakelijk vereenzelvigd te worden met grensoverschrijdend gedrag. Waar ligt de grens? Dat wordt allemaal op een hoop gegooid.”

Slachtoffer

Derwael lijkt daar nu slachtoffer van te zijn. De verdediging van Derwael voor haar coaches past niet echt in het kraam van de getuigenissen van die ex-turnsters en sommigen laten uitschijnen dat Derwael die beschuldigende getuigenissen minimaliseert. Dat is niet het geval want Derwael spreekt over haar eigen ervaringen. En blijkbaar vinden de huidige collega’s van Derwael dat ook want anders zouden ze zo’n open brief toch niet opstellen? Maar het verhaal dat Derwael dat minimaliseert wordt steevast gevoed in verschillende media. Nu wordt er een negatieve sfeer gecreëerd waarvan alle huidige meisjes van de nationale ploeg zeggen : Sorry, in dat klimaat kunnen wij ons niet voorbereiden op de Spelen. Hier worden zoveel leugens over Nina verteld. Nina is onze teamplayer bij uitstek, de turnster die het voor ons hier opneemt. We laten haar niet in de kou staan.

Reputatie beklad

Intussen is dat dossier bij de politiek beland en een ethische commissie zal over enkele weken beslissen of de coachingstijl van Kiefer en Heuls aanvaardbaar of grensoverschrijdend is. En dat zal grote gevolgen hebben voor de slaagkansen op de Olympische Spelen. Maar het is duidelijk dat de reputatie van Nina Derwael, straks de eerste Limburgse die goud kan halen op de Olympische Spelen, beklad wordt en daarom verdedigen de collega’s haar. Hoe dan ook, een ideale voorbereiding voor wat het hoogtepunt in haar carrière moet worden is het zeker niet.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet