Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Twee fietstips in Deinze: het event Velodromen en de prachtige Leiestreekroute!

do 19 mei - 8:00

Op 28 en 29 mei kan je in Deinze terecht voor Velodromen, dé beurs die helemaal draait rond fietsen. En ben je in de buurt, dan hebben we een tip voor jou: de Leiestreekroute, de populairste fietsroute van de provincie Oost-Vlaanderen.

Door de coronacrisis zijn er het voorbije jaren veel nieuwe wandelingen en fietsroutes bij gekomen in Oost-Vlaanderen. De 'Leiestreekroute' tussen Deinze en Gent scoort het best bij fietsers. Dat blijkt uit cijfers van Toerisme Oost-Vlaanderen na een rondvraag van de collega's van Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Ladybiker Katleen springt met veel plezier op haar e-bike om de route te ontdekken.

Door bossen en langs kastelen 

De Leiestreek tussen Gent en Deinze spreekt al heel lang tot de verbeelding. Het schilderachtige landschap heeft al talloze schilders en andere creatievelingen geïnspireerd. Logisch ook. De Leie kronkelt prachtig door het landschap en in de vele bossen die de streek rijk is, staan er prachtige kastelen. Het kasteel van Ooidonk is het bekendste maar ook de andere kastelen die je tegenkomt zijn de moeite waard. 

Welkom in het Saint-Tropez langs de Leie: het sas van Astene!

— Wim Dierckx, uitbater 't Oud Sashuis

Romantiek langs de Leie

De fietsroute slingert langs kleine wegen en voert je na je passage in Deinze ook ettelijke kilometers langs de Leie. Al heel snel passeer je aan Astene Sas. Katleen is meteen verkocht als ze de plek ziet. "Dit plekje is een pareltje! Je hebt een historisch ophaalbrugje over de Leie dat nog altijd manueel wordt bediend. En vlak daarnaast is er het oude scheepscafé ''t Oud Sashuis' vol bestofte scheepsattributen. Hier kom je vanzelf tot rust." 

Katleen geraakt er al snel aan de praat met de vaste stamgasten en met Wim, de uitbater van het café en tevens ook sasmeester. "De plezierboten die op de Leie varen, passeren langs hier. Ik doe de brug omhoog op voorwaarde dat de schippers het lief vragen", zo vertelt Wim stellig maar enthousiast. "Het is prachtig erfgoed dat we graag in ere willen houden." 

Wim is ook een uitstekende cafébaas. Katleen krijgt meteen een Schobiak bier voorgeschoteld. Op dit moment kan je door corona alleen buiten op het terras zitten. De binnenruimte is gesloten. Maar wie wil, kan wel even naar boven om de collectie scheepsattributen te ontdekken. "De boel ligt onder het stof maar dat moet zo. Ik laat alles zoals het is. Ik geef met plezier een woordje uitleg aan de mensen die er meer over willen weten", zo besluit Wim. 

Wil je de route zelf ontdekken? Hier vind je alle info.

Velodromen!

Wil je alles te weten komen over fietsen en alles wat ermee te maken heeft? Dan is er het laatste weekend van mei slechts 1 adres: Velodromen in Deinze! 

Op 28 en 29 mei kan je op deze unieke beurs met het hele gezin terecht voor alles, maar dan ook werkelijk alles, wat met fietsen te maken heeft, een totale velobeleving die je zin doet krijgen om meteen op je stalen ros te kruipen! Niet te missen dus!

Het volledige programma van Velodromen in Deinze vind je HIER!

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet