radio2 middag in west-vlaanderen
Twee West-Vlaamse bedrijven ontwikkelden digitale toetsen voor onderwijs
di 7 jan. - 3:43
Het platform laat toe om examens digitaal te laten invullen en digitaal te verbeteren. Leerkrachten houden ervan omdat het veel sneller gaat. Ook leerlingen zien het systeem zitten. Ze hoeven zich niet meer in te spannen om zo keurig mogelijk te schrijven. Handschrift doet er niet meer toe.
Alleen maar voordelen
Volgens de zaakvoerder van Signpost Arne Vandendriessche heeft het systeem alleen maar voordelen. Er is een groter en creatiever palet van vragen mogelijk, van multiple choice tot open vragen. Leerkrachten kunnen veel sneller examens uitwisselen onder elkaar. 95% wordt automatisch verbeterd, waardoor het examen veel objectiever wordt. Dat moet ook het aantal aanvechtingen van examenresultaten doen dalen. De leerlingen werken tijdens de toets op hun eigen laptop, maar kunnen op dat moment niets anders openen dan hun examenprogramma. Spieken via Google kan niet. Het systeem zou ook niet gehackt kunnen worden.
Niet alle examens
Het Sint-Lodewijkscollege van Brugge zal het systeem gebruiken, maar benadrukt dat niet alle examens digitaal zullen worden afgenomen. Want sommige vaardigheden kan je nu eenmaal niet via de computer testen, zegt de directie. Leraar fysica Koen Vandenbussche ziet het al helemaal zitten. Hij hoopt dat hij minder vermoeid zal zijn door het verbeteren van examens en zich kan focussen op andere zaken. Hij denkt zelf dat hij meer leertijd zal overhouden, want er zal minder tijd nodig zijn om examens af te nemen en te verbeteren.