UGent maakt van algen het "veevoeder van de toekomst"
do 19 dec. - 5:51

Het veevoeder van de toekomst, dat wil de universiteit van Gent maken. De universiteit test hoe ze van lokaal gekweekte algen voedsel kunnen maken voor dieren.
Minder vrachtwagens
Vandaag is veevoeder vaak gemaakt van soja, en dat is helemaal niet klimaatvriendelijk. "Om soja te kweken worden bomen gekapt in het Amazonewoud, en moet het veevoeder dan vanuit Zuid-Amerika komen tot hier in België", zegt onderzoeker Peter Chaerle. "Dat zijn heel veel vrachtwagens die rondrijden met veevoeder, maar ook veel bomen die gekapt moeten worden. Het moet milieuvriendelijker kunnen."
Algen kweken
En het kan milieuvriendelijker, met algen. "Algen zijn een voedselrijke bron die makkelijk gekweekt kan worden, zélfs ter plaatse op de boerderij", legt onderzoeker Peter Chaerle uit. "Meer nog de meststoffen van het vee worden gebruikt als voedsel voor de algen en daarna worden de algen weer gebruikt als voedsel voor de dieren. En zo gaat de cirkel verder, zo kunnen we een natuurlijke afvalstof hergebruiken als voedsel voor de dieren."
Lokaal en lekker
Peter Chaerle ziet alleen maar voordelen: "Boeren kunnen zelf lokaal proteïnerijk voedsel maken in een kleine algenreactor. Dat voedsel gaat dan naar de eigen dieren. Zo moet er geen extra voedsel vanuit het buitenland aangevoerd worden."