Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

UGent werkt met duizenden scholieren aan zelfgebouwde weerstations

di 11 jun. - 13:23

Vlaamse scholen reageerden massaal op de oproep van onderzoekers van de Universiteit van Gent om mee te werken aan het VLINDER-project. Dat project zoekt interessante locaties om weerstations te zetten. Die weerstations geven resultaten over hoe de lokale omgeving het weer beïnvloedt.
Jongeren bij weerstation
© Foto Universiteit van Gent

Het VLINDER-project

Het VLINDER-project staat voor 'VLaanderen IN DE weeR'. Een project dat weerstations wil bouwen en verspreiden over heel Vlaanderen en Brussel. 160 secundaire scholen dienden voorstellen in voor locaties waar men de weerstations kan plaatsen. 18 daarvan bevinden zich in de provincie Oost-Vlaanderen.

Alle locaties samen vormen dan het VLINDER-meetnetwerk, wat uniek is in de wereld. Door zoveel mogelijk meetlocaties te hebben over een zo groot mogelijk gebied, zullen heel wat onderzoeksvragen over het weer kunnen beantwoord worden.

Evenwicht in de locaties

Onderzoeker Steven Caluwaerts:"We hebben bij de selectie van de locaties rekening gehouden met een evenwicht tussen stedelijke locaties, bijvoorbeeld in Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Daarnaast zijn we ook op zoek gegaan naar eerder landelijke locaties en een aantal bosrijke locaties; bijvoorbeeld het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Ook industriële locaties zoals Volvo Trucks in Oostakker. We hopen ook een beter zicht te krijgen op wat de rol van water of groen kan zijn op temperatuur, wat belangrijk is als het gaat over hittestress en het tegengaan van hittestress in een stedelijke omgeving."

Citizen science

De samenwerking tussen de onderzoekers van de universiteit en scholen, 'citizen science' genaamd, betekent een grote meerwaarde voor de onderzoekers. Niet alleen omdat die scholen de locaties mogelijk maken, maar ook omdat zij zelf met voorstellen komen die relevante kennis over de plaatselijke omgeving geven. Daardoor zijn ook de best mogelijke locaties mogelijk.

De scholen zelf zijn ook tevreden. Leraren en leerlingen komen van dichtbij in contact met echt wetenschappelijk onderzoek, en ze kunnen zelf aan de slag met alle data die de weerstations geven.

Het VLINDER-project is een intitiatief van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet