Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

UHasselt blijft zoeken naar lichaamsdonoren

ma 28 okt. - 7:10

De Universiteit Hasselt is voortdurend op zoek naar nieuwe lichamen. Die gebruiken ze onder meer voor wetenschappelijk onderzoek of om toekomstige artsen op te leiden. Als je je wilt opgeven als lichaamsdonor, moet je een wilsbeschikking invullen aan de UHasselt.
Universiteit Hasselt
© Foto: Radio 2

De meeste lichamen dienen voor de opleiding van artsen in spe. "Het is heel belangrijk dat ze een driedimensionaal inzicht in het lichaam krijgen", vertelt professor Leen Popleu. "Dat kunnen ze nog steeds niet via computers of boeken, maar moeten ze op echte menselijke lichamen zien." Daarnaast kunnen chirurgen of assistenten in opleiding ook technieken, zoals knie- of heupprothesen, komen inoefenen of kunnen ze de lichamen gebruiken om nieuwe chirurgische technieken uit te proberen.

Invriezen of balsemen

Aan de UHasselt is plaats voor zo'n 80 lichamen. "Steeds meer chirurgen doen aanvragen om trainingen te geven aan de assistenten", gaat Popleu verder. "In de toekomst zullen we de lichamen dus sneller kunnen vrijgeven. Dan hebben we er misschien graag nog wat extra." De lichamen kunnen trouwens een hele tijd bewaard worden. "Een gebalsemd lichaam kan tot tot tien jaren gebruikt worden. Een lichaam dat we voor chirurgische doeleinden gebruiken, vriezen we in en kunnen we sneller vrijgeven."

Wilsbeschikking

Als je je wilt registreren als lichaamsdonor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld meerderjarig zijn en de lichaamsdonatie via een wilsbeschikking regelen. Dat is anders dan bij orgaandonatie en wil zeggen dat je familie na je overlijden niet kan beslissen om je lichaam af te staan voor lichaamsdonatie. "Je moet echt zelf een papier ondertekenen bij ons aan de universiteit dat je afstand doet van je lichaam na overlijden." Bovendien mag je ook geen drager zijn van bepaalde infecties. Ook na een verkeersongeval of wanneer een lichaam zwaar gehavend is, kan de universiteit het niet aanvaarden.

Meer informatie over lichaamsdonatie vind je hier

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet