UHasselt en MS Centrum Pelt stappen in groot Europees project voor meer gerichte behandeling MS
ma 4 nov. - 11:53
De bedoeling van dit grote Europese project, '3TR' heet het, is bekijken hoe je op voorhand beter kan voorspellen welke behandeling het beste zal aanslaan bij een patiënt, en dat voor zeven ziektes die met het immuunsysteem te maken hebben. De UHasselt en het MS Centrum van Pelt doen onderzoek voor mensen met MS. Ze gaan de komende jaren testen doen bij een 400-tal patiënten van het MS Centrum.
Professor Veerle Somers van de UHasselt: "We zullen dus bij deze patiënten stalen gaan afnemen om op zoek te gaan naar bepaalde 'biomerkers', dat zijn stoffen in het lichaam waarmee we kunnen voorspellen of iemand al dan niet zal reageren op een therapie." Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat mensen die starten met een therapie getest kunnen worden op een bepaalde biomerker. Zo kan al dadelijk een gerichte therapie opgestart worden. "Als we op voorhand kunnen voorspellen welke patiënt wel of niet zal reageren op een bepaalde therapie, dan kunnen we mensen nog beter behandelen”, besluit professor Somers.
Minder ongemakken voor patiënt
Ook bij Revalidatie & MS Centrum Pelt zijn ze blij dat ze kunnen deelnemen aan dit onderzoek. MS-neuroloog Veronica Popescu: “Nu wordt de keuze voor een medicatie voornamelijk gemaakt op basis van gegevens uit de wetenschappelijke literatuur, maar we weten dus niet van tevoren of de behandeling wel of niet zal werken voor de patiënt die voor ons zit." Dit project zal de keuze tussen de beschikbare behandelingen beperken. "Er kan gezocht worden naar medicatie die zeer specifiek geschikt is voor een bepaalde patiënt. Zo zullen we sneller een terugval van de ziekte kunnen bereiken, en dat met minder nevenwerkingen en ongemakken voor de patiënt”, aldus nog neuroloog Veronica Popescu.
Budget van 80 miljoen euro
Voor dit Europese project is 80 miljoen euro uitgetrokken. Er nemen 69 partners aan deel, in 15 landen. Alle partners zullen gebruik kunnen maken van gegevens en stalen van meer dan 50.000 patiënten uit heel Europa. Het project loopt zeven jaar lang.