de inspecteur
"Uithuiszetting van huurders tijdens de coronacrisis kan niet", stelt het Vlaams Huurdersplatform gerust
do 26 mrt. - 8:03
Er heerst veel ongerustheid bij huurders over de impact van de coronacrisis op huishuur. Ze maken zich voornamelijk zorgen over de betaalbaarheid van de huurgelden. "Voor veel huurders is het sowieso al niet evident om maandelijks meer dan een derde van hun inkomen af te staan aan het huurgeld", zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. "Zowel alleenstaanden, als tweeverdieners krijgen het moeilijk aangezien de inkomens dalen tijdens de coronacrisis. Huurders raken dus in de problemen."
Solidair
Een pasklare oplossing is er nog niet, maar het Vlaams Huurdersplatform vraagt aan verhuurders om solidair te zijn. "Ga zeker in overleg met de verhuurder en vraag voor uitstel van betaling of een beperkte korting op de maandelijkse huur", roept Verstichele op. "Al is dit geen definitieve oplossing. Niet elke huurder is bereid om een deel van het huurgeld kwijt te schelden of een uitstel van betaling te geven. We vragen dus aan Matthias Diependaele, minister van Wonen, om een aantal maatregelen te treffen."
Afbetalingsplan
Een afbetalingsplan zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Al verschuif je op die manier het probleem, aangezien de uitgestelde huur er de komende maanden bovenop komt. Ook de huurder moet uit zijn kosten geraken. "We zien dat de meeste verhuurders een hoger inkomen en vermogen hebben dan de gemiddelde huurder. Een verhuurder die het verhuurde pand nog afbetaalt, kan ook uitstel krijgen voor de afbetaling van zijn hypothecaire lening", vertelt Verstichele. "Toch mag het niet enkel en alleen daarvan afhangen. We hopen dat de minister een afbetalingsplan voorstelt tussen de huurder en de verhuurder, waar het OCMW eventueel ook bij betrokken kan worden."
Uithuiszetting
Huurders die het huurgeld niet meer kunnen betalen, mogen niet uit hun woning gezet worden. "De Vlaamse regering heeft beslist dat uithuiszetting van huurders tijdens deze periode niet kan", bevestigt Verstichele. "Maar we vragen wel dat deze periode voldoende lang duurt. Zo voorkomen we dat mensen met een huurachterstand binnen drie maanden niet uit hun huis kunnen gezet worden. De huurachterstand moet kunnen aangezuiverd worden zonder het gevolg van een uithuiszetting."
Studentenkoten
Mensen met studenten betalen intussen huurgelden voor koten die leegstaan. "Ook daar zijn een aantal maatregelen nodig", stelt Verstichele. "De huur moet betaald worden, maar studenten mogen niet meer naar hun kot. Het is een niet-essentiële verplaatsing. We hopen dat de minister ook hier initiatief neemt. Een deel van het huurgeld kwijtschelden zou een oplossing kunnen zijn."
In afwachting van de wettelijke maatregelen van de Vlaamse regering, hoopt het Vlaams Huurdersplatform dat er solidariteit ontstaat tussen de huurders en verhuurders. "Communiceer vooral met elkaar om zo tot een voorlopige oplossing te komen", geeft Verstichele mee.