Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"Uitzicht mijnsite Beringen moet bewaard blijven"

wo 13 mrt. - 5:25

Er is de voorbije maanden al heel wat te doen geweest over de mogelijke declassering en sloop van de kolenwasserijen 1 en 3 op be-MINE in Beringen. En is er nu voor het eerste een reactie vanuit het Mijnmuseum van Beringen. Daar willen ze dat het uitzicht van de hele mijnsite bewaard blijft.
© foto: Radio 2

 

"Het gaat vooral om de blik vanuit de Stationstraat en het Sporenpark", vertelt voorzitter William Vanderheyden van het Mijnmuseum. "Als je dan kijkt naar de enorme venster- en muurpartijen van de kolenwasserij, dan is dat een uniek 'wauw'-beeld, dat moet voor altijd behouden blijven. Want de mijnsite van Beringen is één van de grootste van Europa." Het liefst zouden de mensen van het mijnmuseum zien dat die twee kolenwasserijen een nieuwe bestemming krijgen, maar dus binnen de historisch bewaarde gevels. 

Procedure

Vlaams minister van erfgoed Bourgeois is eind vorig jaar met de procedure voor declassering begonnen en daarover loopt er tot 19 maart een openbaar onderzoek. De minister en de LRM, ontwikkelaar van de site be-MINE zijn voorstander van sloop, maar heel wat erfgoedorganisaties en heel wat inwoners van Beringen zijn tegen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet