UZ Gent richt leverkliniek op
do 23 nov. - 4:30

Een op de 3 Belgen heeft een te vette lever. Dat kan je krijgen van een ongezonde levensstijl. Het kan leiden tot leverziektes als leverfibrose en levercirrose. Als je de fibrose in een vroeg stadium kan opsporen, is het nog te behandelen, zegt professor Anja Geerts van het UZ Gent.
Daarom heeft het UZ een app ontwikkeld die huisartsen moet helpen om een te vette lever sneller op te sporen en eventueel door te verwijzen naar de leverkliniek.
De leverkliniek is een polykliniek waar ervaren verplegers met steun van artsen advies geven aan de patiënt. Soms is dat advies een verwijzing naar een diëtist voor een aangepaste voeding of gezondere levensstijl. Soms is het een doorverwijzing naar een gespecialiseerd arts.
Een dergelijk centrum waar gespecialiseerde verplegers werken is uniek in ons land. Het UZ Gent haalde inspiratie in Portsmouth, het Verenigd Koninkrijk. Daar werkt het systeem heel goed, zegt professor Anja Geerts. Het bestaat daar drie jaar en er is door deze kliniek veel meer aandacht voor leverziekten.
Huisarts spoort ziekte op
Als een huisdokter een bloedonderzoek doet en ontdekt dat er misschien iets met de lever zou kunnen zijn, dan kan hij dat verder onderzoeken met de webtool die het UZ ontwikkelde. Hij kan de parameters invullen over alcoholgebruik, medicatie, eetgewoontes, enzovoort, en op die manier bepalen of zijn patiënt risico heeft op leververvetting en leverziektes.
Hij kan de ziekte zelf opvolgen of doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts.