Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Van een skeletopgraving tot de identiteit van 'Michèl': Margaux kruipt in de huid van archeoloog

do 19 mei - 11:01

Van 20 tot en met 22 mei zijn het de archeologiedagen. Het ideale moment om kennis te maken met één van de boeiendste jobs aller tijden. Reporter Margaux Bogaert loopt deze week mee met archeologen die een oude begraafplaats blootleggen.

Voor Margaux begint aan haar werk als archeologe, krijgt ze advies van de peetvader der archeologen Luc Bauters.

"Bepotel het skelet niet te veel"

Een skelet opgraven is één van de meest delicate werken. Voorzichtigheid is dus enorm belangrijk: bepotel het niet te veel. Een skelet is broos en je bevat nog DNA. Het belangrijkste advies voor elke archeoloog: denk altijd na bij wat je aan het doen bent.

En oh ja: let ook op voor je rug. Je moet immers lang op je knieën zitten. 

Opgraven is minder luguber dan ik dacht

— Margaux

Opgraving

Het avontuur van reporter Margaux begint aan de Sint-Maartenkerk in Ieper. Daar is een team van archeologen hard aan het werk op een oude begraafplaats. Het kerkhof was in gebruik in de 13e-14e eeuw en op het einde van de 18e eeuw.

Archeologe Camille en haar team groeven al zo’n 600 skeletten op. Margaux helpt skelet nummer 602 op te graven. Met een truweel en borsteltje, haalt ze voorzichtig de aarde rond de botten weg.

Eens het volledige skelet bloot ligt, moeten er foto’s genomen worden. De skeletten worden gemeten en beschreven. Daarna wordt elk lichaamsdeel in een apart zakje gestoken, klaar om verder te onderzoeken!  

Skelet wassen

Voor je kan weten wie we opgegraven hebben, moet het skelet proper gewassen worden. Het komt uit de grond en is vuil. Meer dan een zeefbak, tuinslang en tandenborstel is daar niet voor nodig. Eens alle lichaamsdelen gewassen zijn, moet het skelet drogen. Daarna worden alle botten opnieuw in zakjes gestoken, klaar om onderzocht te worden.  

Bekijk hier hoe Margaux het skelet wast:

Waarom is een skelet niet wit?

Denk je aan een skelet, dan denk je meestal aan stralend witte botten. Maar dat is een fantasiebeeld. Het is zéér uitzonderlijk dat een skelet echt wit is. Door zo lang in de aarde te liggen, nemen de botten de kleur van de grond over.

Maak kennis met Michèl

Het skelet is proper, tijd om het voor te leggen aan forensisch antropologe April Pijpelink. Het is een man, die 40 tot 45 jaar oud is geworden. Michèl was vermoedelijk 1,78 m groot.

Bekijk hier hoe antropologe April het skelet analyseert: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet