radio2 middag in oost-vlaanderen
Van waarschuwingsbord tot isolatiekamer: OLV ziekenhuis Aalst is klaar voor coronavirus
di 28 jan. - 0:22
Het Chinese coronavirus heeft Europa bereikt. Daarom heeft de federale overheidsdienst voor volksgezondheid een informatienota gestuurd naar alle ziekenhuizen. Alle hulpverleners moeten geïnformeerd zijn en alles moet in gereedheid gebracht worden, voor het geval dat het virus ook in België uitbreekt.
In de inkomhal van het OLV Ziekenhuis in Aalst valt meteen op dat ze maatregelen hebben genomen, want op de televisieschermen hangt een waarschuwing. "Niet om de mensen bang te maken, wel om ze alert te laten zijn", verduidelijkt hygiënisch specialist dokter Kristien Van Vaerenbergh.
Lees verder onder de foto.
Meer alertheid
Van Vaerenbergh is verantwoordelijk voor alles wat met infecties en epidemieën te maken heeft in het Aalsters ziekenhuis. "En we zijn momenteel in een hoge fase van alertheid. Wanneer je binnenkomt op de spoedafdeling met een hoest en hoge koorts, bijvoorbeeld, dan zal het personeel aan het onthaal voortaan onmiddellijk vragen of je recent naar China bent geweest, of met iemand in contact kwam die er is geweest."
"Als het antwoord daarop positief is, zijn we klaar om meteen in actie te schieten. Eerst zullen we jou een mondkapje geven en je vragen je handen te ontsmetten. Dan zullen we jou naar de isolatiekamer begeleiden, om contact te vermijden met andere patiënten en met de zorgverleners."
"We nemen je bloed af, om te kijken of de longaandoening die je hebt er één is die we goed kennen, zoals influenza. Zo niet, dan sturen we het bloedstaal naar Leuven voor verder onderzoek", legt Van Vaerenbergh uit.
Isolatiecel als in de films
De isolatiekamer op de spoedafdeling, ziet er uit zoals je ze in de films ziet. "Er is een dubbele deur, met een groot slot. Het is niet zo dat je echt 'bewaakt' wordt, maar het ziekenhuispersoneel houdt je wel in de gaten. Ze komen regelmatig binnen, maar moeten eerst een schort, een mondkapje en handschoenen aandoen en dat na elk bezoek verversen."
Zo kort mogelijk geïsoleerd
In het ziekenhuis zijn ze geen fan van mensen isoleren. "Maar nu zullen we er misschien wel sneller gebruik van moeten maken. We hebben momenteel ook nog maar één isolatiebox die volledig uitgerust is, die staat eigenlijk altijd klaar. Mocht er echt een uitbraak volgen, zullen we er nog meer voorzien. We kunnen die in een mum van tijd klaar hebben."
"Het is in ieder geval de bedoeling dat de patiënt zo kort mogelijk in isolatie blijft. Van zodra het kan, gaan we de patiënt overplaatsen naar de longafdeling. Tenzij de patiënt te ziek is, dan gaat die naar de intensieve. Kinderen gaan uiteraard naar de pediatrische afdeling."
Geen zorgen
Dokter Van Vaerenbergh: "Nog eens voor alle duidelijkheid: we hoeven ons zeker nog geen zorgen te maken. Er zijn nog geen gevallen van het coronavirus bekend in ons land. Zolang je niet recent naar China bent geweest of niet in contact kwam met iemand die er kort geleden was, is een hoest niet onrustwekkend."
"Hoest-station"
"Bovendien zijn de ziekenhuizen goed voorbereid", voegt de dokter nog toe. "Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als bij influenza, hé. Er is genoeg kennis om zo'n epidemie op te vangen. En we nemen trouwens niet alleen bij een epidemie onze voorzorgen. Zo hebben we het hele jaar door een aantal "hoest-stations" in ons ziekenhuis."
"Hoest-stations zijn plekjes in een wachtzaal bijvoorbeeld, met een vragenlijst voor patiënten. Moet je hoesten? Ben je recent in het buitenland geweest? Dat willen we graag weten, maar dan vragen we ook dat de patiënt zelf zijn verantwoordelijkheid neemt. Bij zo'n station kunnen ze hun handen ontsmetten en een mondkapje nemen. Zoiets is belangrijk. Niet alleen nu, maar àltijd!"
Foto van hoest-station