Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Van zeeschildpadden tot gazelles: deze dieren spot je in het Egyptische Sharm El Sheikh

do 6 okt. - 6:47

Sharm El Sheikh is meer dan zon, zee en strand en dat weten bioloog Joeri Cortens en snorkelaar Axel Daeseleire al langer dan vandaag.   
onderwaterwereld
© unsplash

Axel Daeseleire: "Het beeld van 2 zeeschildpadden in een vertraagd ballet vergeet ik nooit"

Sharm El Sheikh heeft prachtige koraalriffen die je met de snorkel kan gaan verkennen. Acteur Axel Daeseleire heeft dat al gedaan en is lovend: "De onderwaterwereld daar kan je vergelijken met The Great Barrier Reef maar dan in het klein. Je hebt een grote diversiteit onder water. Op elke duikspot ontdek je andere natuurpracht. Ik vergeet nooit het beeld van twee zeeschildpadden die in een vertraagd ballet naar ons toe kwamen zwemmen."

Naast zeeschildpadden leven er ook soepschildpadden in de Rode Zee. Ze grazen tussen het zeegras. De karetschildpad eet koralen en sponzen en houdt zo het rif gezond. Beiden zijn vrij zeldzaam.

zeeschildpad
soepschildpad

Niet alleen de onderwaterwereld is de moeite

Bioloog Joeri Cortens tipt ook het vasteland in Egypte, want ook daar kan je heel wat dieren spotten. "In Sharm El Sheikh vliegen zandhoenders. Ze komen 's avonds naar de waterpoelen om te drinken. Ze nemen ook water mee tussen hun veren om hun jongen te laten drinken. De Palestijnse honingzuiger vind je soms tussen de bloeiende struiken van de hotelresorts. Het is de Afrikaans-Aziatische tegenhanger van de kolibrie." 

zandhoenders
© canva
Palestijnse honingzuiger
© canva

Ga op zoek naar de mangroves

"Wat ook heel bijzonder is, zijn de mangroves", zegt Joeri. "Die vind je in het Naqb Nationaal natuurpark. Mangroves zijn boom- en struiksoorten met een kluwen aan wortels die boven het water  uitsteken. Ze ademen lucht via die wortels en scheiden het zout uit via hun bladeren. De mangroves beschermen de zandige kust en zijn een kraamplek voor vissen en ander leven."

"Tussen die mangroves leven wenkkrabben of vioolkrabben. Ze hebben één kleine en één enorme schaar. Ze komen bij laagtij uit hun holletjes en zwaaien dan met hun grote schaar om vrouwtjes te lokken. De kleine schaar wordt gebruikt om te eten. Als de grote schaar afbreekt, groeit de kleine uit tot een grote. Waar de grote schaar zat, groeit dan een nieuw kleintje."

mangrove
© canva

mangrove

Spot gazelles en steenbokken

"En dan is er nog de dorcasgazelle. Die geeft de fauna een Afrikaans tintje. Het is een kleine antilope die haar hele leven niet hoeft te drinken en een belangrijke verspreider is van zaden van acacia's. Ook de Nubische steenbok leeft in de rotswoestijn."

"Nog een bijzonder exemplaar is de de klipdas. Hij lijkt misschien wel op een uit de kluiten gewassen cavia maar de klipdas is het dichtste familielid van de olifant. De klipdas leeft tussen de rotsen en spendeert een groot deel van de dag aan zonnebaden. Leuk weetje, de versteende eeuwenoude uitwerpselen van klipdassen worden gebruikt in parfums!"

klipdas
© canva
dorcasgazelle
Nubische steenbok

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet