Varkenskoteletten op z'n Jeroens
vr 25 apr. - 9:05
In dit typisch gerecht stooft Jeroen de groenten zodat de smaak maximaal in de bereiding blijft.

In dit typisch gerecht stooft Jeroen de groenten zodat de smaak maximaal in de bereiding blijft.
INGREDIËNTEN: (4 personen)
- 4 forse varkenskoteletten (min. 2 cm dik)
- 600 g aardappelen (loskokend)
- 600 g broccoli
- 2 uien
- 2 laurierbladjes
- 2 takjes tijm
- 1 eetlepel Belgische pickles (naar smaak)
- enkele takjes platte peterselie
- een scheut olijfolie
- klontjes boter
- peper & zout
BEREIDING:
- Haal het vlees tijdig uit de koelkast. Laat de koteletten op kamertemperatuur komen, zodat je ze straks op een perfecte manier kan bakken.
- Pel de uien en snij ze in grove snippers.
- Schil de aardappelen en snij ze in hapklare blokjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
- Stoof de snippers ui glazig in de olie. Voeg even later de stukken rauwe aardappel toe.
- Spoel de broccoli schoon en snij de groene roosjes los. Gebruik ook de dikke steel van de groente: snij de taaie buitenste schil weg en verdeel het malsere deel van de steel in blokjes. Laat de stukken broccoli even meestoven.
- Schenk een bodempje water in de pot met groenten.
- Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe. Kruid de bereiding met wat peper van de molen en een snuif zout.
- Zet het deksel op de pot en laat de groenten en aardappelen zo’n 10 minuten rustig stoven.
- Kantel nadien het deksel en laat een deel van het kookvocht verdampen.
- Schep de laurierblaadjes en de tijm uit de pot. Giet het restje kookvocht weg, en plet de aardappelen en de groenten met een aardappelstamper. Kijk uit: stamp enkele keren, en vermijd dat je er puree van maakt.
- Voeg naar smaak een klontje koude boter toe en roer ze door de geplette aardappelen.
- Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.
- Fris het de groentebereiding op met wat Belgische pickles.
- Spoel wat platte peterselie schoon en pluk de blaadjes los. Snipper het groen fijn en roer het door de broccolibereiding.
De kotelet bakken:
- Neem de koteletten - die op kamertemperatuur zijn, bij de hand.
- Smelt een klont boter in een braadpan op een stevig vuur.
- Kruid de koteletten langs de beide zijden met peper van de molen en wat zout.
- Let het vlees in de hete boter en laat het vlees even stevig bakken. Zet nadien het vuur wat zachter en laat het vlees 5 minuten onaangeroerd liggen. Voeg een extra klontje boter toe, zodra het braadvet dreigt te verbranden.
- Draai de koteletten om, en zet tegelijk het vuur stevig. Voeg indien nodig stukjes koude boter toe, die je tussen en langs de lappen vlees legt.
- Zet een minuut later het vuur weer zachter en laat ze nog zo’n 5 tot 6 minuten rustig verder bakken. Lepel tussendoor wat braadvet over de lappen vlees. (aroseren)
- Serveer het smakelijk gebakken varkensvlees met een flinke schep geplette aardappel met broccoli erbij. Wil je het vlees war verfijnder serveren, snij de koteletten dan vooraf in dikke plakken.