Veel verzet tegen 1 bezoeker per bewoner in woonzorgcentra
do 16 apr. - 6:10
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een koepel van zorginstellingen, reageert vol ongeloof op deze nieuwe richtlijn. "Wij gaan onze woonzorgcentra adviseren deze richtlijn niet te volgen", liet ze weten. "Die is er absoluut niet gekomen op vraag van de woonzorgcentra. We waren niet betrokken in enig overleg hierover."
"We zijn in de woonzorgcentra volop bezig met het virus buiten te houden. We zijn onze woonzorgcentra permanent aan het reorganiseren. Ik vraag me af hoe we dit praktisch zouden uitvoeren. Er is al uitval van personeel. Hoe gaan wij dan in- en uitgaande bezoekers in hemelsnaam controleren? Mensen die binnen en buiten gaan zijn nog altijd potentieel risico voor de bewoners. Dit is geen goede beslissing. Wij gaan onze leden dan ook adviseren om ze niet na te leven", aldus nog Margot Cloet.
"Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar"
Ook de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) heeft geen goed woord over de richtlijn over. "Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat woonzorgcentra opnieuw mensen zouden moeten binnenlaten nu de crisis er ongezien is en het personeel de handen meer dan vol heeft met de zorg voor bewoners", staat te lezen op het officiële Twitterprofiel.
Voorts kant ook het Welzijnsverbond, de grootste koepel uit de gehandicaptenzorg, zich tegen de richtlijn die ook in die instellingen van toepassing is. "Versoepeling van maatregelen in verband met bezoek residentiële voorzieningen komt veel te vroeg en is bovendien onuitvoerbaar voor de medewerkers. Wij adviseren dit nu niet toe te passen."
Marc Van Ranst: "Slechte timing"
“Voor veel mensen in woonzorgcentra is deze richtlijn welkom”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Sommige mensen vereenzamen en hebben contact nodig. Maar: is dit het goede moment? Woonzorgcentra hebben nu al weken veel werk. Als ze dan ook nog eens met bezoek moeten rekening houden, als ze dat bezoek beschermingsmateriaal moeten geven dat ze tot enkele weken geleden zelf niet hadden, dan is dat niet eenvoudig. De randvoorwaarden voor bezoek moeten dus zeker vervuld zijn: er moet genoeg beschermingsmateriaal zijn en het bezoek kan niet elke dag gebeuren.”
Lees verder onder de foto.
kaarten
"Te belangrijk om snel-snel te doen"
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) geeft toe dat de richtlijn niet evident is. "We zullen goed moeten bekijken wanneer en op welke manier we dit moeten doen", zei hij eerder vanavond in "Het Journaal". "We zetten nu alles op alles om de situatie aan te pakken. Het zou jammer zijn dat we door een bruuske beslissing nu het omgekeerde gaan doen. Al snap ik wel dat de situatie nu ook niet evident is. Sommige bewoners zeggen dat ze liever sterven aan corona dan aan eenzaamheid."
Op Twitter roept hij intussen op de richtlijn om bezoekers toe te laten uit te stellen. "Bezoek aan woonzorgcentra en andere voorzieningen moet doordacht gebeuren", schrijft hij. "Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Te belangrijk om snel-snel te doen."
Premier Wilmès: "Geen verplichting"
Premier Sophie Wilmès blijft ondanks de kritiek achter de richtlijn staan. "Deze beslissing is in overleg gebeurd, binnen de Nationale Veiligheidsraad". "Daar zitten ook de minister-presidenten (van de deelstaatregeringen, red.) bij."
"Het is geen verplichting", benadrukt de premier. "De woonzorgcentra die bezoek willen toelaten, kunnen dat doen. Als sectoren meer tijd nodig hebben, kan dat. Eenzaamheid is een groot probleem. We willen onze ouderen en de mensen met een handicap niet in de steek laten."