Veggie tajine
ma 26 jan. - 10:45
Een tajine heeft niet enkel een bijzondere vorm, het is ook een heel ingenieuze stoofpot. De dampen kronkelen tot in het puntje van het deksel, ze condenseren en druppelen naar beneden. Zo wordt de bereiding continu bevochtigd en eindig je met een smakelijke stoofschotel.
Dit tajinegerecht is vegetarisch, met bulgur (korrels gemaakt van tarwe), kikkererwten, veel verse groenten en een selectie geurige specerijen.
INGREDIËNTEN: (4 personen)
- 250 g blauwschimmelkaas
- 1 kg vruchtvlees van pompoen (of butternut)
- 1 pastinaak
- ¼ witte kool
- 2 sjalotten
- 1 teen look
- 30 g gember (knol)
- 50 g gedroogde dadels
- 30 g hazelnoten
- een snuif kurkumapoeder, de specerijenmengeling
- een snuif komijnpoeder
- een snuif ras-el-hanout (specerijenmengeling)
- een snuif (gerookt) paprikapoeder
- een bescheiden snuifje cayennepeper
- 5 dl groentebouillon (of water)
- ½ zoute citroen
- enkele takjes platte peterselie
- enkele takjes koriander
- een scheut olijfolie
Voor de couscous:
- 200 g couscous
- dl groentebouillon
BEREIDING:
De tajine:
- Pel de sjalotten en de lookteen. Snij de sjalot in lange fijne repen en plet de look tot pulp.
- Spoel de witte kool en snij het stuk dat je nodig hebt in grove stukken.
- Schil de pompoen en de pastinaak. Verwijder de pompoenpitten. Snij het vruchtvlees in grote dobbelstenen.
- Verhit de schotel van de tajine op een stevig vuur. Doe er een scheut olijfolie in. Voeg de sjalotreepjes toe en de lookpulp. Kort nadien leg je er de stukken kool en pompoen bij, gevolgd door de stukken pastinaak.
- Roer de groenten af en toe om. Laat ze rustig bakken en bepoeder ze met een snuif kurkumapoeder, wat komijnpoeder, de specerijenmengeling ras-el-hanout, wat (gerookt) paprikapoeder en een bescheiden snuifje cayennepeper.
- Laat de (ingeblikte) kikkererwten uitlekken en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze bij de stovende groenten.
- Schil een stukje gemberwortel en rasp het fijn over de bereiding. Schenk er tenslotte warme bouillon (of water) bij en zet het puntdeksel op de tajine.
- Laat de bereiding 15 tot 20 minuten pruttelen, tot alle ingrediënten beetgaar zijn.
De couscous:
- Schep de couscous in een schaal en schep er de groentebouillon bovenop. Laat de korrels wellen.
Het gerecht afwerken:
- Hak de hazelnoten grof. Snij de dadels open, verwijder de pit en snij ze vervolgens in reepjes.
- Snij reepjes schil van de zoute opgelegde citroen en verdeel deze in fijne reepjes.
- Spoel de koriander en de peterselie en pluk de blaadjes los. Hak de kruiden grof.
- Lepel de gewelde couscous in het midden van een ruime serveerschaal. (Op een hoopje.)
- Schep daarrond de hele inhoud van de tajine. Het kookvocht laat je zeker niet verloren gaan.
- Strooi wat reepjes zoute citroen, stukjes dadels en gehakte hazelnoten over de schotel.
- Eindig met de snippers koriander en peterselie en brokjes blauwschimmelkaas.