Verhuizen Konikspaarden vandaag naar Nederland?
ma 1 jun. - 7:41

Het is nog niet zeker dat de 8 Konikpony's uit het natuurgebied De Kevie vandaag verhuizen naar Nederland, zoals eerder aangekondigd.
Door de grote media-aandacht zijn heel wat mensen dit weekend naar De Kevie getrokken om de paarden nog te zien of wat eten te geven, en daardoor zijn de beesten wat opgehitst en moeilijker te vangen. Hun verhuizing wordt dus misschien uitgesteld.
In de Kevie zitten nu 22 Konikpaarden. Omdat die kudde in Tongeren jaarlijks aangroeit, moeten 8 van de 22 paarden verhuizen, 14 paarden blijven in het gebied. De draagkracht van een natuurgebied is immers beperkt, en bijvoederen heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Een deel van de kudde verhuist daarom naar een natuurgebied in Gelderland, langs de Uiterwaarden van de Waal. Net als hun broertjes en zusjes in Tongeren zullen de paarden er instaan voor het graasbeheer van het gebied. Paarden zijn prima geschikt om de vegetatie kort te houden, ze vertonen een ander graasgedrag dan runderen. Paarden bijten de vegetatie kort tegen de grond af, terwijl koeien iets langer gras nodig hebben om er met hun tong bij te kunnen.
Het konikpaard stamt rechtstreeks af van de laatste wilde paarden van Europa, die nog voorkomen in het oerbos van Białowieza tussen Polen en Wit-Rusland. Het konikpaard is zeer zelfredzaam. Het kan perfect zelfstandig overleven in de natuur, ook in extreme weersomstandigheden. De veulentjes worden zonder menselijke assistentie in het midden van de natuur geboren.
