Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Verkoop op lijfrente

ma 7 jan. - 7:45

Andrea De Ridder uit Wondelgem heeft haar huis verkocht op lijfrente, maar ze wil graag het dak laten isoleren. Wie moet die kosten nu betalen? Zij die levenslang in het huis blijft wonen, of de eigen
isoleren

Andrea De Ridder uit Wondelgem heeft haar huis verkocht op lijfrente, maar ze wil graag het dak laten isoleren. Wie moet die kosten nu betalen? Zij die levenslang in het huis blijft wonen, of de eigenaar?



Een verkoop op lijfrente is een verkoop als een andere, met dat verschil dat de prijs niet onmiddellijk wordt betaald, maar voor het geheel of een deel op termijn. Die termijn is gelijk aan het leven van de verkoper.

De prijs wordt in stukjes betaald, maandelijks, driemaandelijks of zelfs jaarlijks.

Net zoals bij gewone verkoop tegen een contante prijs, houdt die verkoop niet in dat de verkoper in de woning mag blijven wonen, zegt notaris Marc Sobrie. Maar in de praktijk is dat wel vaak zo.

En het heeft voordelen: de koper betaalt meestal minder voor een huis op lijfrente; en de verkoper is zeker van een inkomen en een dak boven het hoofd zolang hij leeft.

Voor wie in het huis wil blijven wonen zijn er bij een verkoop op lijfrente twee mogelijkheden:
- de verkoper kan de naakte eigendom verkopen en het vruchtgebruik houden;
- hij kan een levenslang bewoningsrecht houden. In dat laatste geval mag hij de woning dan bijvoorbeeld niet verhuren.
Tip voor de koper: In dit geval is het best in de overeenkomst vast te leggen dat het woonrecht bijvoorbeeld vervalt als het gedurende een bepaalde tijd niet meer wordt uitgeoefend. Als de bewoner bijvoorbeeld verhuist naar een rusthuis en het huis leeg zou staan.

Wie betaalt de kosten van isolatie van het dak?

Als het gaat om een verkoop op lijfrente met voorbehoud van vruchtgebruik, is de wet duidelijk: alle kosten aan de woning zijn voor de vruchtgebruiker. Behalve het vervangen van volledige dragende muren of daken, die kosten zijn voor de verkoper.

Als het gaat om een recht van bewoning, is het best om in de verkoopovereenkomst alles goed vast te leggen. Want de regels vruchtgebruiker/naakte eigenaar kan men niet zo maar uitbreiden naar een recht van bewoning, en bij discussie zouden volgens notaris Sobrie de regels van huurwetgeving van toepassing worden. In dat geval, zoals bij Andrea, zouden dus die isolatiekosten voor de koper zijn.
De koper kan in 2013 nog wel rekenen op een premie voor dakisolatie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet