Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Verwarmen met een pelletkachel. Goed idee of niet?

do 2 nov. - 8:00

Pelletverwarming wordt tegenwoordig aangeraden omdat het een efficiënte en budgetvriendelijke manier van verwarmen zou zijn. Is dat zo? En wat zijn de mogelijke valkuilen?
pellets vlam

Wat is pelletverbranding?

Houtpellets zijn kleine, staafvormige korrels houtzaagsel. Het is de brandstof voor je pelletkachel. Je pelletkachel bestaat uit een reservoir met pellets, een ontstekingsmechanisme en een verbrandingskamer. 

De pellets worden automatisch van het reservoir in de verbrandingskamer gebracht. Het vuur wordt aangewakkerd met een ventilator die de vlam brandend houdt en die de warmte de kamer in pompt.

Voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel is een thermostatisch systeem. Je kan de kachel dus net zoals bij centrale verwarming instellen zodat die begint te draaien op de gewenste tijdstippen.
 
In vergelijking met klassieke fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas zijn pellets een goedkope brandstof.
 
Als je het vergelijkt met houtverbranding, zijn vooral het gebruiksgemak en de zuiverheid van de verbranding een groot pluspunt. Pellets zijn kurkdroog en omdat de verbranding gecontroleerd gebeurd, stoot je weinig CO2 uit. 

Omdat de verbranding automatisch gebeurt, heb je ook weinig werk met een pelletkachel. Je moet de kachel wel regelmatig stofzuigen en één keer per jaar laten onderhouden door een vakman. Dat onderhoud is uiteraard niet gratis.

Nadelen van een pelletkachel

Eén keer per dag of één keer per week moet je houtpellets bij vullen.

Het vlammenspel van een pelletkachel is niet hetzelfde als dat van een klassiek haardvuur.

Pelletkachel als hoofdverwarming?

In oudere huizen wordt een pelletkachel vaakt gebruikt als een extra verwarmingssysteem. De pelletkachel verwarmt dan vooral de ruimte waar hij in staat. Een degelijke kachel kost zo’n 3500 euro.
 
In nieuwbouwwoningen is het anders. Het is in theorie mogelijk om je pelletkachel te gebruiken als hoofdverwarming in combinatie met een zonnepaneleninstallatie. In de praktijk is dat niet altijd de beste optie. De kosten voor zo'n installatie kunnen ook hoog oplopen.

Welke pellets koop ik? 

Koop altijd gecertifieerde pellets. Dat zijn pellets die voldoen aan de Europese norm. 

Er zijn 2 courante labels: EN-Plus label en het DIN-Plus label. Het EN-plus is het meest recente label. DIN-plus is van oorsprong Duits maar door fraude in het verleden, heeft het label aan belang ingeboet.

Fabrikanten vermelden ook de oorsprong van het hout op de zak. Het spreekt voor zich dat je voor pellets kiest die gemaakt zijn van afvalhout.

Sommige pellet fabrikanten zetten op de zak dat de pellets conform zijn aan de Europese norm. Dat is niet bepaald hetzelfde als voldoen aan Europese norm.

Er bestaat zelfs een zwarte lijst van frauduleuze verkopers. Die vind je hier. 

Pellets en kachel vullen elkaar aan

De grootte van de pellets bepaalt de intensiteit van de vlam. Een té grote vlam verbruikt teveel pellets, een té kleine vlam belast je kachel omdat er te weinig doorstroming is. 

Gelukkig kan je jouw kachel in grote mate afstellen in functie van het soort pellet. Als je merkt dat de vlam niet optimaal is, volstaat het vaak om de kachel opnieuw af te stellen.
 
Maar: als je merkt dat de vlam niet optimaal is en de parameters van je kachel zijn juist ingesteld, kan het wel de moeite lonen om eens een ander merk pellets te gebruiken.
 
Voor de ideale vlam moet je vooral kijken naar de zuiverheid van de verbranding. Als het venster van je kachel snel zwart kleurt, is de verbranding niet goed. Veel roet- en asdeeltjes die achterblijven in de kachel, zijn ook een teken van slechte verbranding.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet