Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Via theater makkelijker communiceren met mensen met dementie

di 24 sep. - 2:39

Niet alleen samenzang maar ook theater kan mensen met dementie uit hun isolement halen. Opendoek, de koepelorganisatie in Antwerpen voor amateurtheater, start met infosessies rond theater en dementie in onze regio. Hierbij worden zowel amateurspelers, dramadocenten, zorgkundigen als mantelzorgers opgeleid om huiskamervoorstellingen te spelen voor ouderen met geheugenproblemen. Het gaat om de Veder-methode die al toegepast wordt in Nederland.
foto verzorgende en dementerende
© VRT

Theater Veder Amsterdam

"We leerden bij Opendoek de methode kennen door Theater Veder in Amsterdam", vertelde Sofie Wanten in ons middagprogramma. Ze hebben daar dus al ervaring om via die Veder-methode makkelijker contact te maken met mensen met dementie. "Je komt binnen als speler voor een groep van een tiental mensen en maakt om te beginnen een één-op-één-contact", legt Sofie uit. "Daarna wordt een stuk gespeeld met elementen die belangrijk waren in het verre verleden van het publiek, zaken die ze zich nog redelijk goed herinneren. Het is mooi om te zien dat de mensen daardoor ook spontaan onderling contact maken."

Zowel voor mantelzorgers als theatermakers

De Veder-methode kan toegepast worden door amateuracteurs die zich graag voor de zorgsector willen inzetten. Langs de andere kant kunnen ook mantelzorgers en zorgkundigen opgeleid worden tot acteur om beter contact te maken met mensen met dementie.
Iedereen die de methode wil toepassen moet goed kunnen improviseren omdat mensen met dementie soms reageren op een manier die je niet verwacht.

Infosessies

Tijdens de infosessie die nu starten, worden zowel amateurspelers, dramadocenten, zorgkundigen als mantelzorgers opgeleid om huiskamervoorstellingen te spelen voor ouderen met geheugenproblemen. "Het vraagt wel inzet maar als je de opleiding afgerond hebt, kan je die zeker ook in het dagelijkse leven toepassen en het communiceren met mensen met dementie makkelijker en aangenamer maken", besluit Sofie Wanten van Opendoek.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet