Spits
VIAS: "Knipperende lichten zullen spookrijders onder invloed of met zelfmoordgedachten niet tegenhouden"
vr 19 mrt. - 5:32

Stef Willems heeft zijn bedenkingen: "Je moet uiteraard geen mirakels verwachten. 45% van de spookrijders zijn onder invloed van alcohol of drugs. Die gaan niet meteen door hebben dat die knipperende lichten met hun rijgedrag te maken heeft. Het enige wat in dat geval nuttig is, is om de andere weggebruikers te waarschuwen. Een aantal mensen rijden ook moedwillig de verkeerde kant op, omdat ze zelfmoordneigingen hebben. Dus: het probleem helemaal oplossen zal niet lukken."
"Ook als er overdag iemand aan het spookrijden is, werken die knipperende lichten niet. Maar de kans dat je een spookrijder tegenkomt is wél veel hoger 's nachts én in het weekend. 25% van alle ongevallen met een spookrijder gebeuren tijdens een weekendnacht."
"De knipperende lichten zullen wel helpen bij ouderen die een afrit als een oprit zien. Of omgekeerd. Daar zou het wel bij kunnen helpen, maar in de praktijk gaat dit om heel weinig gevallen."
Andere maatregelen tegen spookrijders
"Er zijn in het verleden al veel maatregelen genomen: op- en afritten verder uit elkaar halen, borden plaatsen met 'pas op, je rijdt in de verkeerde richting', ook dynamische borden om andere weggebruikers te waarschuwen. Men heeft nu wel extra aandacht voor spookrijders bij het aanleggen van nieuwe op- en afritten. Ze signaleren dit nu zo goed dat je je echt niet meer kan vergissen. Vroeger was dat niet het geval en kwam dit fenomeen vaker voor."
"In Wallonië kadert dit in het algemeen lichtplan", legt Stef Willems uit. "Ze zijn net als in Vlaanderen de straatlampen aan het vervangen door led-lampen en de installateur heeft laten weten dat daar ook een andere functie aan kan gekoppeld worden. In Vlaanderen zijn er al veel lampen vervangen, dus om nu nog eens nieuwe lampen in te steken?"