Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Video: Syrische vluchteling Omar: “Ik was 12 jaar oud toen ik Syrië heb verlaten met mijn ouders. Nu heb ik ze al 3 jaar niet meer gezien.”

vr 20 dec. - 10:45

Tijdens De Warmste Week worden er verschillende acties georganiseerd voor talrijke goede doelen. Zo verkoopt vzw School Zonder Racisme kerstkaarten in Gent. De vzw School Zonder Racisme organiseert doorheen het jaar verschillende workshops en lezingen. Omar Abdel Hack is een Syrische vluchteling, hij doet vrijwilligerswerk bij de vzw door middel van zijn verhaal te vertellen. Hij kwam samen met Joel Ndombe van de VZW School Zonder Racisme langs bij Cathérine in De Warmste Madammen.

De naam van vzw School Zonder Racisme is dat verwarrend, het is namelijk geen school. “ We zijn geen school maar een vzw in Brussel, maar wij werken wel in heel Vlaanderen. Wij geven workshops in secundaire scholen over allerlei thema’s zoals vluchtelingen, racisme of discriminatie”, vertel Joel Ndombe. “Wanneer we een workshop geven rond het thema ‘vluchtelingen’ nodigen we ook mensen uit om hun verhaal te komen vertellen. We stellen vast dat een getuigenis van mens en bloed veel sterker is dan cijfers.”

Syrische vrijwilliger Omar 

Omar Abdel Hack is vrijwilliger bij de vzw School zonder racisme, hij is een 21-jarige vluchteling uit Syrië. Hij helpt de vzw door zijn verhaal te delen tijdens de workshopmomenten. “Het heeft ongeveer 5 jaar geduurd voor ik in België toekwam. Ik was 12 jaar oud toen ik Syrië verliet, samen met mijn ouders. We zijn via Turkije en Griekenland gereisd. Het is al 3 jaar geleden dat ik mijn ouders heb gezien.”

Toekomst 

Cathérine vraagt zich af wat Omar vertelt tijdens zijn lezingen. “Ik vertel ze over mijn reis, over hoe het leven in Syrië was en ook over de oorlog.  Meestal reageren ze wat verrast of in shock. Soms geloven ze mijn verhalen ook niet.” Omar heeft verschillende beweegredenen om zijn verhaal te vertellen. “Het belangrijkste is denk ik dat ik wil dat de mensen ons herinneren. Je vindt in elke groep wel slechte of goede mensen en we zijn hier niet om de jobs van anderen te stelen. We hebben gewoon geen veilige plek en willen ergens onze toekomst uitbouwen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet