Vier dagen werken voor voltijds loon? In Sint-Joost mag het
wo 6 nov. - 11:00
"Als je de 50 passeert, en je begint op méér dan vijf plaatsen pijn te krijgen aan je lichaam, ben je erg blij met zo'n maatregel". Aan het woord is Guy Van Cutsem, verantwoordelijke van het wagenpark van de gemeente Sint-Joost-ten-Node. En vanaf 1 januari 2020 gaat hij vier vijfde werken voor hetzelfde loon. "Het is fijn om het comfort te hebben van een extra dag verlof. Al zal het niet rustig blijven. Mijn vrouw en ik hebben een samengesteld gezin, zij heeft nog jonge kinderen van 12 en 14 jaar. Die vrije dag zal dus besteed worden aan de kinderen naar school en sport brengen". Ook preventie-adviseur Chiara Vanremmen is blij met de maatregel: "Niet dat ik mijn leven drastisch ga veranderen, maar het neemt toch wat druk van de ketel. Op maandagavond ga ik bijvoorbeeld naar de academie. Ik zou dan overdag het huis kunnen poetsen, boodschappen doen als niet iedereen in de winkel is. Het neemt stress weg, zonder me ook financiële zorgen te moeten maken over een lager loon of pensioen."
Stress
Bij vrouwenbeweging Femma testen ze de 30-urenweek met behoud van loon al sinds 1 januari 2019 uit. Een experiment van de VUB en organisatie Kind en Samenleving. Om te kijken wat de effecten zijn op het gezinsleven en de vrije tijd. Ilse De Voogth van Femma: "Veel mensen hebben het moeilijk met de combinatie werk en gezin. Ze krijgen stress om die puzzel te leggen." De vrije dag wordt zeker niet vrijblijvend ingevuld, verzekert Ilse. "Collega's gaan echt een engagement aan. Ze zetten zich in voor de school of ouderraad, of gaan een opleiding Spaans volgen."
Betaalbaar?
De vraag blijft wel, is zo'n 30-urenweek niet erg duur? Ilse: "Dat zou je kunnen denken. Maar in het huidige systeem zijn zoveel zieken en burn-outs. Dat kost de maatschappij ook enorm veel geld." Op 31 december dit jaar loopt het experiment op zijn einde bij Femma. Het is afwachten of het dan definitief wordt zoals voor het gemeentepersoneel van Sint-Joost-ten-Node.