Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vier dagen werken voor voltijds loon? In Sint-Joost mag het

wo 6 nov. - 11:00

Het gemeentebestuur van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft een bijzondere maatregel ingevoerd. Vanaf 1 januari mogen werknemers van de gemeente ouder dan 55 vier vijfde werken, met behoud van loon. Bij vrouwenbeweging Femma testen ze die nieuwe werkweek al bijna een jaar uit.
© Foto: Femma

"Als je de 50 passeert, en je begint op méér dan vijf plaatsen pijn te krijgen aan je lichaam, ben je erg blij met zo'n maatregel". Aan het woord is Guy Van Cutsem, verantwoordelijke van het wagenpark van de gemeente Sint-Joost-ten-Node. En vanaf 1 januari 2020 gaat hij vier vijfde werken voor hetzelfde loon. "Het is fijn om het comfort te hebben van een extra dag verlof. Al zal het niet rustig blijven. Mijn vrouw en ik hebben een samengesteld gezin, zij heeft nog jonge kinderen van 12 en 14 jaar. Die vrije dag zal dus besteed worden aan de kinderen naar school en sport brengen". Ook preventie-adviseur Chiara Vanremmen is blij met de maatregel: "Niet dat ik mijn leven drastisch ga veranderen, maar het neemt toch wat druk van de ketel. Op maandagavond ga ik bijvoorbeeld naar de academie. Ik zou dan overdag het huis kunnen poetsen, boodschappen doen als niet iedereen in de winkel is. Het neemt stress weg, zonder me ook financiële zorgen te moeten maken over een lager loon of pensioen." 

Stress

Bij vrouwenbeweging Femma testen ze de 30-urenweek met behoud van loon al sinds 1 januari 2019 uit. Een experiment van de VUB en organisatie Kind en Samenleving. Om te kijken wat de effecten zijn op het gezinsleven en de vrije tijd. Ilse De Voogth van Femma: "Veel mensen hebben het moeilijk met de combinatie werk en gezin. Ze krijgen stress om die puzzel te leggen." De vrije dag wordt zeker niet vrijblijvend ingevuld, verzekert Ilse. "Collega's gaan echt een engagement aan. Ze zetten zich in voor de school of ouderraad, of gaan een opleiding Spaans volgen."

Betaalbaar? 

De vraag blijft wel, is zo'n 30-urenweek niet erg duur? Ilse: "Dat zou je kunnen denken. Maar in het huidige systeem zijn zoveel zieken en burn-outs. Dat kost de maatschappij ook enorm veel geld." Op 31 december dit jaar loopt het experiment op zijn einde bij Femma. Het is afwachten of het dan definitief wordt zoals voor het gemeentepersoneel van Sint-Joost-ten-Node.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet