Vijf dingen die je nog niet wist over Manneken Pis
wo 16 okt. - 7:00
Jeanneke Pis
Jeanneke Pis is het “zusje” van Manneken Pis en staat in de Beenhouwersstraat, een beetje verder dan haar broer. Ze is ook een pak jonger, maar liefst 368 jaar want Jeanneke zag het levenslicht in 1987. Haar “geboorte” heeft ze te danken aan een sluwe Brusselse Horecamagnaat, Denis Adrien Debouvrie, die een vrouwelijke tegenhanger als de ideale promotiestunt zag om toeristen naar zijn Café Delirium te lokken. En het werkte, want tegenwoordig is Jeanneke een vaste stop voor veel toeristen.
De legendes
Er doen veel legendes de ronde over de oorsprong van het beeldje. Van een jongetje dat voor de deur van een heks plaste, tot ouders die hun verloren zoontje terugvonden en een beeldje lieten plaatsen uit dankbaarheid. Maar de bekendste legende is die van de jonge Juliaan. Hij plaste de brandende lont uit van het buskruit dat onder de wallen van de stad werd geplaatst door de belegeraar van de stad. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat Manneken Pis werd gemaakt als eerbetoon aan de vele leerlooierijen in de Stoofstraat, waar het beeldje nu staat. De leerlooiers gebruikten namelijk de urine van kleine kinderen om het leer te bewerken en soepeler te maken.
Manneken Pispaal
Manneken Pis werd doorheen de eeuwen ontelbare keren het slachtoffer van vandalisme en ontvoeringen, maar hij bleef altijd intact tot in 1817. Toen werd hij ontvoerd door Antoine Licas, een dwangarbeider die hem in stukken sneed en als schroot wou verkopen. Gelukkig werd hij later terug in ere hersteld. In 1965 werd het beeld opnieuw gestolen en werd het bovenste stuk van het beeldje enkele maanden later in het Brusselse kanaal teruggevonden. Het beeldje werd een laatste keer gestolen in 1978 door een Brusselse studentenclub als promotiestunt voor hun presesverkiezing.
Meerdere Mannekens
Er zijn verschillende Mannekens Pis. In Koksijde, Westmeerbeek en zelfs in Noord-Franse Broksele staan er replica’s. Maar het bekendste broertje is het Manneken van Geraardsbergen. Zowel in Brussel als in Geraardsbergen beweren ze dat hun Manneken Pis het oudste is. Het beeldje in Geraardsbergen dateert van 1459 en is dus ouder dan het beeldje in Brussel uit 1619. Maar voor het beeldje uit 1619 was er al een ander beeldje van een plassend mannetje in Brussel. De traditie van Manneken Pis bestaat dus al langer in Brussel. In Geraardsbergen en Brussel zijn de originele beeldjes in het straatbeeld vervangen door replica’s. In Brussel gebeurde dat in 1965 en in Geraardsbergen in 1985. De Brusselse replica is dus het oudste.
De 1.000 kostuums
Manneken Pis heeft in zijn kleerkast meer dan 1.000 kostuums. Vroeger groeide de garderobe van Manneken Pis maar traag aan. Het is vooral sinds de jaren 80 dat hij 25 à 30 nieuwe outfits krijgt per jaar. De schenkers komen intussen ook uit de hele wereld. Verenigingen, bekende figuren en ambassades brengen met een kostuum hulde aan het ketje van Brussel. Als je een kostuum wil cadeau doen moet je daarvoor een officiële aanvraag doen bij het schepencollege van de stad Brussel. Er is een zeer uitgebreid en streng reglement. De kostuums mogen geen politieke, godsdienstige of publicitaire boodschap uitdragen.