
radio2 wijs
Vind jij ook zelden rust? Dit is waarom jij niet kan stilzitten
vr 23 dec. - 9:42

De dagelijkse ratrace kan overdonderend zijn. Dat komt omdat we bijna alles wat we doen dringend en noodzakelijk vinden. We maken geen onderscheid meer tussen prioritaire zaken en wat minder belangrijk is. We vinken zo veel mogelijk taakjes af en liefst allemaal tegelijk. En het is aangeleerd gedrag want we worden niet op die manier geboren.
Controle
Bezig zijn en altijd iets om handen hebben, geeft ons een gevoel van controle. Door hard te hollen, lijken we erin te slagen om alle bordjes draaiende te houden. Maar eigenlijk is dat een illusie én het weerhoudt ons ervan om stil te staan bij wat echt belangrijk is.
Even niks doen, is een vaardigheid die we terug moeten ontwikkelen. Vertragen en letterlijk stil worden, kan je leren. Je hersenen krijgen daardoor meer rust en je wordt er op termijn ook minder angstig van.
Stil worden kan bij sommige mensen leiden tot angstige gevoelens. Alles wat je in je haast niet verwerkt hebt, kan op je af komen. Maar het geeft je ook nieuwe inzichten. Hoe minder haast je hebt, hoe meer tijd je overhoudt voor wat echt telt.
Ik vraag mezelf elke dag bewust af: wat doe ik, waarom en wil ik dit echt?
Keuzes maken
Luisteraar Jan zat tien jaar geleden ook gevangen in die ratrace. “Ik combineerde een drukke job met een groot gezin. Mijn vrouw was toen opnieuw aan het studeren en dus zelden thuis. Ik draaide zotte uren maar voelde dat dit niet was wat ik wilde.”
Jan maakte enkele duidelijke keuzes. “Zo ga ik niet meer eindeloos ver om mijn klanten te bedienen. Ik stel mezelf enkele keren per dag deze vragen: wat doe ik op dit moment, waarom doe ik dit en wil ik dit echt? Op den duur wordt dat een automatisme waardoor ik bewuster in het leven te sta.”
Luisteraar Chantal maakt lijstjes om te voorkomen dat ze teveel dingen door mekaar doet. “De dingen die daarop staan, zijn niet allemaal even belangrijk. Ik begin bovenaan en werk op mijn tempo de lijst af. Ik heb ook geleerd om ‘nee’ te zeggen. Ik denk dat veel mensen in zo’n ratrace zitten omdat ze geen ‘nee’ kunnen zeggen.”
Ik heb anders leren ademen en daardoor voel ik veel beter wat stress met mijn lichaam doet
Minder denken meer voelen
Louis Van Nieuland, een ex-spoedverpleegkundige, belandde in 2000 in een burn-out. “Ik was afdelingshoofd en voelde mij eindeloos verantwoordelijk. Ik dacht ook, zoals veel mensen, dat de boel in mekaar zou storten als ik mijn hoofd zou neerleggen. Niet dus.”
Tijdens zijn burn-out zocht Louis rust in meditatie en beweging. “Maar mijn wereld veranderde pas echt toen ik me ging verdiepen in hartcoherentie.”
Ons lichaam past zich telkens aan om met stress om te gaan, maar daardoor wordt de druk groter zonder dat we het beseffen
Hartcoherentie betekent het aanleren van een bepaalde ademtechniek. Je gaat minder ademhalingen doen per minuut, waardoor je je hart in een bepaalde staat brengt. Je hart geeft daardoor harmonieuze signalen aan je brein en het angstcentrum wordt gedempt.
Louis Van Nieuland: “We hebben vaak niet door dat we in een chronische stress-situatie zitten. Ons lichaam past zich telkens opnieuw aan om met stress om te gaan, maar zo stapelt die druk zich wel op. Door die wetenschappelijk onderbouwde ademtechniek verandert je emotioneel overprikkeld brein in een brein in balans. Ik voel nu veel beter wat stress met mijn lichaam doet en hoe ik erop kan reageren.”
(Louis schreef het boek ‘Blijven ademen’ en geeft workshops rond hartcoherentie.)