Vinnie de Vis geeft demente bejaarden houvast
vr 22 sep. - 8:06
Hoe het begon
Haakster Anne Verledens werkt als vrijwilligster bij Het Huis van de Mens, een vrijzinnig humanistische organisatie die ook in Antwerpen actief is. Anne had al knuffels voor rouwende kinderen gehaakt en ze dacht dat een knuffel ook wel eens troost zou kunnen bieden voor mensen met dementie. Want eigenlijk nemen zij ook beetje bij beetje afscheid van zichzelf. En dus klopte ze aan bij seniorenbeweging S-Plus - die eerder ook al de voelschorten maakte. Dat zijn schorten met allerlei verschillende attributen en stoffen om aan te voelen. Heel effectief en ondertussen al goed ingeburgerd. Maar Vinnie de Vis heeft een andere insteek.
Fijn om mee te 'frullen'
Vinnie is een kleine, onopvallende en persoonlijke knuffel waaraan personen met dementie zich kunnen optrekken. "Ik heb echt gezien dat het werkt", vertelt Anne Verledens. "Bijvoorbeeld een mevrouw was er mee aan 't draaien, ze was met de staartjes aan 't frullen, ze was ertegen aan 't babbelen en zingen, had er de tafel mee afgekuist en ze heeft 't weggegooid toen ze kwaad was." Vinnie de Vis is ook een persoonlijke knuffel. Ze nemen 'm mee naar hun bed en naar hun kamer.
Ook verzorgers zijn enthousiast
Voorlopig hebben alleen de zwaar dementerende bewoners van De Mick in Brasschaat een knuffel gekregen - zo'n 40 visjes in totaal - al wil seniorenbeweging S-Plus op termijn ook andere Antwerpse rusthuizen bereiken. Want ook voor verzorgers is het soms echt zoeken naar manieren om mensen met vergevorderde dementie te bereiken. Verzorgster Inge Van Gael van De Mick beaamt: "De visjes zijn inderdaad ideaal voor de zwakkeren, omdat je die mensen niet meer kan bereiken met animatie. Vaak vallen die mensen dan uit de boot, wat spijtig is. En met Vinnie hebben we echt al hele mooie resultaten gezien. En als we tijd hebben, kunnen we er zelfs massages mee geven."
Knuffels voor volwassenen?
Maar is het wel gepast om volwassenen met een knuffel te laten spelen? Is dat niet vernederend? "Absoluut niet", zegt Christine Van Broeckhoven - dé autoriteit op het vlak van dementie. "Je moet zo'n knuffel niet als een belediging beschouwen. Zo'n knuffel helpt die mensen gewoon om dingen te verwerken. Zij kunnen ook niet meer spreken, ze kunnen het vaak niet meer uitleggen, ze vinden de woorden niet meer en een persoonlijke knuffel kan dan echt een oplossing zijn. Ze kunnen dat ding koesteren, ze zijn actief bezig, ze lachen weer, halen herinneringen op, ... ." Professor Van Broeckhoven vindt een knuffel ook veel persoonlijker dan een robot. "En eigenlijk", voegt ze eraan toe, "zou iedereen een knuffel moeten hebben. Ikzelf heb bijvoorbeeld een stressballetje in de vorm van hersenen. Mensen zonder dementie zouden nog wel eens versteld kunnen staan hoe kalmerend zo'n knuffel kan zijn."