Vis van het Jaar 2023: alles wat je moet weten over de schartong
do 22 jun. - 10:00

Schotse schulle ofwel schartong
De scharretong of schartong, of in het vissersjargon 'schotse schulle', is een vis uit de familie van schollen, orde platvissen die voorkomt in onze Noordzee. De schartong heeft zijn ogen aan de linkerkant van het lichaam en is verwant met tarbot en griet. Zijn naam is heel misleidend, want deze vis heeft niets te maken met schar, noch met tong.
Onze vissers vangen ze voornamelijk in het Noordelijke deel van onze Noordzee, meer specifiek voor de Schotse kust. Vandaar de bijnaam: 'Schotse schulle'.
Veelzijdig
Je kan de vis op zijn geheel bereiden ‘meunière’, zoals een Noordzeetong of een andere platte vis. In filets leent de vis zich tot een heel scala aan bereidingen. Je kan hem bakken, frituren, stomen, pocheren of zelfs drogen.
De scharretong is doorgaans zeer schappelijk geprijsd en dus budgetvriendelijk voor de consument. Voor schartong moet je rekenen op een prijs tussen de €6,00 en € 10,00/kg. Een groot verschil met de Noordzeetong waarvoor je al snel €25,00 tot €30,00/kg betaalt in de vishandel. En qua smaak is het verschil helemaal niet zo groot. Kortom... een lekker visje met potentieel!
Tip van de chef
Het verschil tussen de gekende Noordzeetong en schartong is het vel. Bij Noordzeetong is het vel taaier en verwijder je best het vel. Bij schartong hoef je het vel niet te verwijderen, zo blijft de vis ook nooit aan je pan kleven.

Schartong
Gefrituurde schartong met tartaarsaus (voor 4 personen)
(Een recept van chef Filip Claeys)
Aan de slag!
De vis
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten:
- 2 schartongen
- 1 pakje broodkruim
- 50 gr bloem
- 4 eiwitten
- 1 citroen
Bereiding:
- Fileer de vis en haal het vel eraf
- Frituur de graten op 150°C gedurende 15 minuten
- Snijdt de filets in reepjes en kruid deze met peper en zout
- Haal de reepjes door de bloem
- Nadien door het eiwit
- Nadien door de chapelure
- Frituur gedurende 4 minuten op 180°C
- Werk af met zeezout en citroenrasp
- Plaats de gefrituurde schartongreepjes op de gefrituurde graten
Tartaarsaus
Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 4 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
- 4 eieren
- 500 gram maïsolie
- Worcestersaus
- 1/2 eetlepel kappertjes
- 50 gram peterselie
- 1 citroen
- 2 stukken sjalot
Bereiding:
- Plaats een pot op het vuur met water en een scheutje azijn, breng aan de kook
- Leg er de eieren in en laat 10 minuten koken
- Haal de eieren eruit en laat schrikken in ijswater
- Pel de eieren en plet deze met een vork in grove stukken
- Pel de sjalot, snijdt deze in fijne stukjes en voeg toe aan de geplette eieren
- Was de peterselie, verwijder de steeltjes en hak deze mooi fijn met een scherp mes. Voeg toe aan de geplette eieren
- Haal de kappertjes uit het zuur en snij deze mooi fijn en voeg toe aan de geplette eieren.
- Maak mayonaise met 1 ei, 500 gram maïsolie en kruid af met peper en zout.
- Meng de mayonaise onder de eieren en werk af met worcestersaus en citroensap.