Viswinkels verdwijnen maar Hugo opent op zijn 62ste toch nog een viswinkel in Overijse
di 26 nov. - 10:09

Geboren en getogen tussen de vis
Hugo Declerck zit sinds zijn vierde tussen de vis. Zijn oom had een viswinkel in Brugge en 2 boten, eentje in Zeebrugge en in Boulogne-sur-Mer. Zo leerde Hugo het vissersleven kennen met al zijn verhalen en gewoontes. Hij ging zelf hotelschool volgen en belandde in de wereld van aankoop en verkoop van vis. Hij ging overal meevaren en kwam meer en meer in de ban van de verse vis. "Vissers en zeelui zijn schitterende mensen, ze vangen bij nacht en ontij vis, ruwe zeebonken met een gouden hart en straffe verhalen." Het is dan ook een droom die uitkomt om nu zelf met een viswinkel te beginnen: "Ik heb gevaren, verkocht, gekookt voor een bekend mediahuis, traiteurdienst gedaan en nu valt alles samen. Ik woon nu aan de zaak zelf en laat me omringen door een goede ploeg."

Echt vers en zuiver
Hugo deed jaren de markt als "Govis", hij is welbespraakt en niet op zijn mond gevallen. Overal waar hij stond op de markt, vooral in de Brusselse gemeenten en in Overijse was hij gekend: "Dit is echt mijn passie, en ja het klopt dat er nauwelijks nog viswinkels zijn. Het is heel hard werken, je begint om vier uur 's ochtends met online aankopen. Ik ken ook al die vismijnen en die vissers. Je moet zelf ook niet vies zijn van vis fileren, werken en verkopen. Dit is een harde stiel, maar als je kiest voor vissen met lijn, echt vers, amper zes uur na vangst bij mij in de winkel, dan weet je, dit is een zuiver en puur product. In de meeste supermarkten liggen vissen uit een sopje en vol fosfaat. Door mijn ervaring kan ik mijn vis ook betaalbaar aanbieden. Hier zal alles zijn, kreeft in een zelfgemaakt homarium, tot gewone seizoensvis voor Jan met de pet."
62 is het nieuwe 40
Of het geen uitdaging en gevaar is om op je 62 in 2019 met een nieuwe zelfstandige zaak te beginnen? Daar moet Hugo om schaterlachen. Ik ben dan wel 62, ik voel me 40 en mijn kaars zal uitgaan tussen de visjes. Ik ben ook getrouwd met een jongere vrouw die ik de passie voor vis heb doorgegeven. Nu gaan we alles nog poetsen, de vis in gekocht en onderweg, nog een nachtje doorwerken en morgen 27 november kunnen we opengaan met gratis oesters voor alle bezoekers" zegt Hugo met een knipoog, het blijft een marktkramer.