Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Vitamine- en mineraalsupplementen zijn weggegooid geld

wo 13 nov. - 7:15

Wie voelt zich niet moe op dit moment: de dagen worden steeds korter en de kerstvakantie lijkt nog ver weg. Heel aanlokkelijk is het dan ook om bij de apotheker een vitaminekuur of wat mineraaltablett
Vitamine- en mineraalsupplementen zijn weggegooid geld

Wie voelt zich niet moe op dit moment: de dagen worden steeds korter en de kerstvakantie lijkt nog ver weg. Heel aanlokkelijk is het dan ook om bij de apotheker een vitaminekuur of wat mineraaltabletten mee te nemen...

De reclames zijn alvast veelbelovend: ze beloven je extra energie en een sterke weerstand. Maar je betaalt wel een fikse som voor die mooie beloftes.

Weggegooid geld

Volgens dokter Dirk Devroey zijn vitamine- en mineraalsupplementen weggegooid geld. Het is een misverstand dat je een gebrek hebt aan vitamines en mineraal, dat supplementen zouden compenseren.

Als je gezond eet volgens de voedingsdriehoek – met veel groenten en fruit –, voldoende slaapt en genoeg beweegt dan zijn supplementen van welke aard dan ook overbodig.

Geen vervanging

Het is een fout idee om te denken dat je een tekort aan vitamines en mineraal kan opvangen met supplementen, in plaats van fruit en groenten te eten. Fruit en groenten bevatten immers ook veel vezels, die supplementen niet bevatten.

Uitzonderingen

Er zijn heel wat mensen die – ondanks een gezonde voeding – baat kunnen hebben bij extra vitaminen en mineralen: bejaarden, mensen met een donkere huidskleur die in het noorden van Europa wonen, gesluierde vrouwen, baby’s… Bij hen kan een supplement vitamine D onder dokterstoezicht noodzakelijk zijn.

Een arts kan via een bloedanalyse ook een bepaald tekort vaststellen (bijvoorbeeld een ijzertekort). Een kuur op zijn voorschrift zal natuurlijk niet zijn effect missen.

Schadelijk

Je mag de aanbevolen hoeveelheid van een voedingssupplement niet overschrijden. Bovendien moet je soms oppassen met voedingssupplementen in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Daarom vraag je best advies aan je arts of apotheker voordat je extra mineraal of vitamines inneemt.

Vraag het aan je apotheker, dan weet je’t zeker

Je vindt tegenwoordig voedingssupplementen in drogisterijen, supermarkten, op het internet… Maar toch koop je ze beter – al zijn ze dan wat duurder – in een apotheek. Dan ben je zeker van de kwaliteit van het product en de juiste samenstelling.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet