Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Vlaams-Brabantse dialecten: “Als mijn tante wielekes had, dan was ze een karreke"

do 12 nov. - 9:56

Radio 2 Vlaams-Brabant zet vanaf deze week de dialecten uit onze provincie weer in de kijker. We laten ons daarbij inspireren door een woord of een uitspraak uit het nieuws. Deze week kozen we voor deze uitspraak van Vincent Kompany: “Als we niet al die punten hadden laten liggen, dan zouden we nu op kop hebben gestaan in het klassement.”

Als dit maar was gebeurd, dan zouden we nu heel anders praten: in Vlaams-Brabant bestaan hierop enkele mooie varianten. Anita Tienpont uit Galmaarden houdt het op: “Als mijn tante wielekes had, dan was ze een karreke.” Katelijn Wauters gaat het in dezelfde richting zoeken: “Als ons kat wielekes had, dan was ’t een trolley.”

Kris Denil uit Hoeilaart en Maritta De Pauw uit Hamme doen deze suggestie: “Als de lucht invalt, zijn alle mussen dood.” Lynda Schelfhout uit Denderleeuw denkt aan: “Als je mij gisteren had gehuurd, dan was ik vandaag je meid.” Ingrid Herpelinckx uit Tollembeek zoekt het in de slaapkamer: “Als ik dat moet geloven, slaap ik tegen mijn bed.”

Maar de meest voorkomende suggestie – ondermeer van Micheline van Stichel uit Asse, Marcel Florenty uit Haacht en Claudine Heirman uit Merchtem – is toch deze: “As ons kat een koei was, kostek ze melken onder de stoof.” Als, als, als…

Radio 2 Vlaams-Brabant gaat ook de komende weken op zoek naar de mooiste dialectwoorden uit onze provincie. Hoor jij een woord uit de actualiteit waar we volgens jou een mooi dialectwoord kunnen van maken? Bezorg het ons dan via vlaamsbrabant@radio2.be.

 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet