
radio2 middag in west-vlaanderen
Vlaamse erkenning voor West-Vlaamse lekkerkoeken
do 2 mei - 2:53

De lekkerkoeken staan in de volksmond bekend als eierkoeken, maar eigenlijk zitten er helemaal geen eieren in. Het recept van biscuiterie Grillet dateert uit de 19de eeuw. Karel-Lodewijk Grillet nam het recept destijds mee als leerjongen van een bakker uit Zillebeke toen hij zijn eigen zaak startte in Oostnieuwkerke bij Staden.
Ondertussen is de vierde generatie aan de slag in de bakkerij. Vroeger werden de koeken vaak gekocht als een betaalbaar alternatief voor boterkoeken of krentenkoeken, maar vandaag zijn ze een echte specialiteit. De officiële erkenning als Vlaams streekproduct kon dus niet uitblijven.
Typisch voor onze streek
"Mensen die vroeger in West-Vlaanderen woonden en verhuisden naar een andere provincie bestellen vaak nog lekkerkoeken. Het is iets typisch voor onze streek", zegt Peter De Jonghe, achterkleinzoon en huidig zaakvoerder van biscuiterie Grillet. Volgens De Jonghe kunnen een aantal West-Vlamingen zelfs niet meer zonder de koeken.
De Vlaamse streekproducten zijn een initiatief van de VLAM, dat Vlaamse producten promoot in binnen- en buitenland. De VLAM kiest drie keer per jaar een aantal product die dan het erkenningslabel krijgen.