Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Vlaamse rappers en hun vuile woorden: "Geeft kracht aan hun verhaal"

vr 17 sep. - 12:52

Presentatrice Iris Van Hoof is helemaal ondersteboven van de taal in Vlaamse rapmuziek: van woorden als "bitch", "slet" en "uw moeder is een hoer", bijvoorbeeld. Die muziek vindt steeds vaker een plaatsje in de Radio 2 Vlaamse 30. Iris zoekt uit hoe dat komt en is aangenaam verrast door het verhaal achter de rapmuziek.
Iris Van Hoof en David Van Ooteghem als rappers
© Radio 2

De Radio 2 Vlaamse 30 is meestal een lijst met zangers als Willy Sommers of Metejoor, maar tegenwoordig verschijnen er ook namen als Ramsay, Dikke, Freddie Konings en Zwangere Guy.

Populariteit

Abdou Sami, artiestenmanager van het platenlabel Top Notch, legt uit hoe het komt dat de Vlaamse rappers op een zender als Radio 2 worden gedraaid. De artiesten hebben zo'n groot platform via digitale streaming zoals Spotify, dat die niet meer genegeerd kunnen worden. Dan worden ze meegepikt door mainstream radiozenders. Omdat ze daar zo populair zijn, worden ze dus meegenomen in de Radio 2 Vlaamse 30. "Terecht ook," vindt Iris. Sami Abdou van Top Notch:"Ze hebben niet meteen de ambitie om op de mainstream radio te komen: in de eerste instantie maken ze die muziek niet om populair of mainstream te zijn. Het publiek op YouTube of Spotify schrikt ook niet zo van die taal."

Nederlandstalig

Sami legt ook uit dat zulke woorden gewoon harder aankomen in het Nederlands. In het Engels, zijn we die taal al lang gewend: "Het komt gewoon iets harder aan omdat het Nederlandstalig is, want dat is je spreektaal."

Als je dieper kijkt dan de oppervlakte, dan merk je dat er meer in zit.

— Iris Van Hoof, presentatrice

Belangrijke boodschap

Als je dieper kijkt dan de oppervlakte, dan merk je dat er meer in zit. "Er zit wel altijd een goede boodschap in de muziek," zegt Simon Meyer-Horn van muziekkenners Dansende Beren. "Ze gebruiken de vuile woorden om hun verhaal kracht te geven," vult Iris aan, "het gaat bijvoorbeeld over politieke boodschappen of hun moeilijke jeugd."

Zwangere Guy rapt bijvoorbeeld over hoe hij dingen ging "lenen in de Kruidvat". Moedigen we kinderen dan aan om te stelen? Sami reageert: "Hij vertelt hoe hij ooit was, het is autobiografisch. het is niet de bedoeling dat de mensen dat gaan nadoen. Als je gewelddadige films kijkt, of in een videospel een auto steelt, betekent dat niet dat je dat in het echte leven ook wil doen."

Iris is alvast blij dat ze zich heeft opengesteld: "Sta open voor andere muziek, luister met je kinderen of je kleinkinderen naar andere muziek. Dan leer je misschien iets bij!"

Rapper Christa houdt het proper

In de Radio 2-app liet luisteraar Christa, bijna 60, weten dat het ook anders kan. Zij is rapster maar houdt het proper! Wil je haar nummertje beluisteren? Klik hier!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet